IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция ще плати на част от онези, които не опростиха дълга ѝ

По падежиращата днес емисия ще има плащане, не е ясно дали обаче ще има и по следващите емисии, които трябваше да бъдат преструктурирани

15:47 | 15.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция ще плати на част от онези, които не опростиха дълга ѝ

Гърция ще изплати падежиращата на 15 май емисия ДЦК на държателите на непреструктурирани облигации, като по този начин ще избегне неплатежоспособност по първата емисия, достигаща матуритет на след сключването на най-голямата в историята сделка за отписване на държавен дълг, съобщава CNBC, позовавайки се на правителствен източник в Атина.

Гърция извърши мащабно преструктуриране на дълговете си в началото на март, заменяйки ДЦК с номинална стойност от 177 млрд. евро, като част от втория спасителен пакет, който получи за по-малко от 2 години. Неголям брой частни инвеститори все пак отказаха да участват в замяната на гръцките ДЦК.

Сделката беше приета от кредитори, държащи 96,6% от облигациите. Те на практика се съгласиха на загуби от 75% от инвестициите си. За останалите за около 6 млрд. евро непреструктурирани ДЦК гръцкото правителство трябва да реши как да постъпи.

Достигащият матуритет на 15 май гръцки дълг беше частично заменен, при което за обслужване останаха незаменени облигации за 430 млн. евро.

„Облигациите ще бъдат изплатени“, заяви анонимен представител на гръцкото правителство, цитиран от Ройтерс.

Източникът на Ройтерс не пояснява защо правителството е решило да изплати облигациите или дали Гърция ще постъпи по същия начин и с останалите непреструктурирани ДЦК.

Докато гръцките политически сили се опитват да сформират правителство след изборите на 6 май, финансовият министър на страната Филипос Сачинидис отправи питане към премиера в оставка Лукас Пападимос дали заменените облигации трябва да се изплащат или не.

Същевременно днес Гърция пласира 3-месечни облигации за 1,3 милиарда евро при повишение на лихвите до 4,34 процента спрямо 4,20 на сто при последната подобна операция от 17 април.

Това е втората емисия след началото на опитите за съставяне на правителство след парламентарните избори на 6 май, при които не бе излъчено ясно мнозинство, а бяха отхвърлени мерките за строги икономии в сила от 2010 година.

След изборите лихвите по дълговите книжа на Гърция силно нараснаха до 4,69 процента на търга за 6-месечни облигации за 1,3 милиарда евро на 8 май.

Предлагането на днешния търг беше 1 милиард евро, а търсенето достигна едва 2,3 милиарда евро, което е по-малко от обичайните заявки. На 17 април търсенето надвиши предлагането
повече от три пъти, като бяха събрани 1,625 милиарда евро при лихва от 4,20 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още