IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият огън може да опари останалите в еврозоната

Разпространението на дълговата "зараза" е основното притеснение на световните пазари и политиците от валутния съюз

13:35 | 15.05.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Гръцкият огън може да опари останалите в еврозоната

Едното е неконтролируем фалит на Гърция с последващ хаос, включително масова разпродажба на италиански дългови ценни книжа.

Второто, не толкова катастрофално, ще включва масиран, координиран политически отговор. ЕЦБ ще поднови прякото изкупуване на държавни облигации и ще подкрепи банките в региона. Дори може да бъде обявена някаква форма на фискален съюз, включително преводи от по-силните страни към по-слабите.

Всяко разпространение на „заразата“ вероятно ще се предава чрез банките, чиито разходи за финансиране могат да се повишат, тъй като стойността на вложенията в дълг на периферните страни от еврозоната ще се понижи. Фактът, че някои испански и италиански банки използваха евтините заеми от ЕЦБ за закупуване на още национален дълг, може да ги направи още по-уязвими.

Банковият сектор обаче е разделен в становището си за това доколко разрушително би могло да бъде евентуалното излизане на Гърция от еврозоната.

През миналата седмица Стюърт Гъливър, главният изпълнителен директор на най-голямата европейска банка HSBC, омаловажи рисковете, подчертавайки, че еврозоната ще оцелее непокътната.

Според банкери обаче е било направено почти всичко възможно за планиране на разпадането на финансовия сектор. Много банки се ограничили експозицията си към Гърция и останалите страни от периферията на еврозоната. Предвидени са извънредни режими, които да се справят в рамките на 24 часа с въвеждането на новата драхма.

„Има две големи предупреждения“, твърди Пиер льо Маршон, главен съветник за Европа в Nomura. „Изобщо не знаете какъв инструмент ще извади ЕС от сандъчето си. И съвсем не знаете какво ще направи Гърция или друга държава от гледна точка на промяна на законодателството, за да въведе валутен контрол или други мерки, за да спре да ви плаща“, изтъква Льо Маршон. „По същество това е огромна игра на шах и е много трудно да се предвиди повече от един ход напред“, добави той.

Дори напускането на Гърция да стане мирно, банките ще останат притеснени за известен период от прекратеното предлагане на ликвидност, по-високите цени за финансиране и валутния контрол.

„Наивно е да се мисли, че в извънредни ситуации могат да се изключат страничните ефекти“, заяви мениджър на висока позиция в британска банка. „Колкото по-скоро Гърция напусне еврозоната или фалира, заразата ще се прехвърли като гюле, изстреляно към Испания“, добави той.

Банкови източници твърдят, че напоследък регулаторните органи са увеличили исканията си за планиране срещу разпространението на кризата, изисквайки от кредитните институции да подготвят модел по-скоро за цялостен крах на еврозоната, отколкото за напускане на Гърция.

„Преди 5 или 6 седмици изискванията нараснаха“, заяви банкер. „Но, честно казано, нямаше особена полза“, добави той.

Банкери се оплакват, че регулаторните органи и правителствата не правят необходимото, за да им предоставят отговори за много от останалите несигурности – например как ще бъдат калкулирани наново сумите по договорите и в каква степен ще бъдат задействани клаузите за неблагоприятна промяна във валутните курсове.

При съществуващите ограничения банкерите смятат, че са направили максимално възможното, за да се подготвят. „Голямата ми тревога е пълната липса на подготовка в реалната световна икономика – ефектът върху стоките и услугите“, посочва Льо Маршон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Не разбирам, защо продължават да понасят жестоки болезнени щети, след като е възможно да прекратят сегашно НЕПРИГОДНО с ГОДНО за евро държавно финансово управление и до 24 часа време сегашната криза ще е в историята?Актуално за кризата в Гърция:http://thecrisisingreece2011.blogspot.com/2012/05/blog-post_15.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
"неразрушимата природа на еврото" ?? МОЛЯ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още