IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на германската икономика надхвърли петкратно очакванията

БВП през първото тримесечие е нараснал с 0,5% спрямо предходното, след като износът за развиващите се пазари е компенсирал отслабващото търсене в еврозоната

10:03 | 15.05.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Растежът на германската икономика надхвърли петкратно очакванията

Германската икономика е отбелязяла пет пъти по-силен ръст от очакваното през първото тримесечие, след като износът за развиващите се пазари е компенсирал отслабващото търсене в еврозоната, предава Bloomberg.

БВП на най-голямата европейска икономика е нараснал с 0,5% спрямо предходното тримесечие, когато спадна с 0,2%, обяви местната статистика. Средната прогноза на 40 икономисти, запитани от агенцията, бе за минимален растеж от 0,1%. На годишна база ръстът е 1,7%.

С разразяването на дълговата криза на Стария континент немските компании смениха фокуса си. Производителите на автомобили и техните доставчици се възползват от търсенето на бързо растящи пазари като Китай, а пък намаляваща безработица и повишаването на заплатите в Германия стимулират вътрешното потребление.

Бизнес доверието в Германия нарасна за шести пореден месец през април, след като печалбите на компаниите през първото тримесечие надвишиха очакванията.

„Дълговата криза ще продължи да влияе на икономиката“, коментира Ралф Золвеен, икономист в Commerzbank. „Германия няма да отчете най-силния си растеж през тази година, но ще продължи да се представя по-добре от останалите в еврозоната.“

Според националната статистика растежът през първата четвърт на 2012 г. е благодарение основно на нетния експорт. Вътрешното търсене също се е увеличило, докато инвестициите са спаднали. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
всички страни са в криза, НО не и Германия. Огромен БЕЗмитов пазар за немската продукция. Какво ще стане ако се провали ЕЗ и еврото падне или се обезцени. 1марка = 1,50 евро то тогава немската продукция се оскъпява и губи конкурентноспособността си и сори на германските амбиции. Да след провала на 3 райх то сега наблядаваме икономическа немска инвазия в Европа. Спирана единствено то САЩ и техните лакеи англичаните, които са истласкани от Германия и Франция в ДЪНОТО на Европа. Германия също е огромен длъжник, но икономическия и ръст я държи над повърхността. КАКВО ЩЕ СТАНЕ ? При икономически КОЛАБС на стария континент. наблядаваме създаването на икономическа зона при 3 Азиатски икономики-корея, Япония и Китай. Измества се световния интерес от европа към Азия. Европа остава сама да се оправя. Трябва РЕСТАРТ на тази финансова пирамида.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
Евтино евро, високи технологии, добър бранд и световен авторитет за качествени продукти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още