IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Гърция винаги ще е в ЕС

Хора, които нямат абсолютно никаква вина, трябва да плащат за грешки от миналото. Това е тъжно, коментира германският канцлер

20:49 | 14.05.12 г. 3
<p>
	<em>Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Гърция винаги ще е в Европейския съюз (ЕС) и ще е най-добре, ако остане и в еврозоната, коментира германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Bloomberg.

„Вярвам, че е по-добре за гърците да останат в еврозоната. Това обаче означава, че трябва да начертаем път, който да следват, докато се стабилизират финансово“, изтъква Меркел. „Разбира се, че Гърция може да се справи“.

"Гърция винаги ще е член на ЕС. Това никога не е било под въпрос“, допълва тя.

„Солидарността за еврото ще изчезне единствено, ако Гърция просто заяви, че няма да спази споразумението. Аз обаче не очаквам това да се случи. Аз мисля, че те правят усилия да го спазват. Мисля, че в Гърция има много, много хора, които всъщност искат споразумението“.

„Намираме се в много напрегната ситуация“, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле в Берлин.

Шойбле подчертава, че предимствата на това Гърция да остане в еврозоната са много по-големи от евентуалните ползи от напускането на валутния съюз. „Цената за напускането на еврото е много висока. Това ще донесе много неприятности и за самите нас“, допълва той.

Меркел заяви, че тя, „разбира се“, е притеснена за ситуацията в Гърция. „Хора, които нямат абсолютно никаква вина, трябва да плащат за грешки от миналото“, коментира тя. Това е тъжно“.

Меркел отхвърли обвиненията, че насърчаваната от Германия политика на бюджетни икономии е предизвикала политическа реакция, от която са се възползвали партии като крайно десния френски Национален фронт. Политиците трябва да намерят начин да отговорят на „това усещане за несправедливост“ сред гражданите на страни като Гърция, допълва тя.

Ситуацията в Гърция „няма да доведе до гражданска война“, заяви канцлерът в отговор на въпрос от германски студент.

Независимо кой е на власт, Гърция няма друга алтернатива, освен да се придържа към бюджетните икономии, казва Меркел.

„Това което е напълно нормално за всеки - че не можете постоянно да харчите, повече отколкото сте спечелили – важи и за държавите“, допълва тя. „Можете да гласувате за когото си поискате, но накрая няма как да заобиколите това“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Вече се чудя дали Фрау Меркел не е германски робот. Точно една година повтаря едно и също. Няма да излезе, Няма да позволим да излезе, Те са част от валутния съюз.. Тези хора не виждат ли какво сътвориха за 1 година? Мирише ми на паника...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
amanotumnici
преди 12 години
Политиците почнаха да си мият ръцете с обикновенните хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
abdul
преди 12 години
Оставете женицата на мира, скоро ще трябва принудително да се пенсионира и да ходи да плете шапки на Саркозито в някое шато. А пък какво е добре за Европа - нека европейците да решават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още