IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ситуацията в Гърция предизвика разпродажби на борсите в Европа

Инвеститорите бягат от риска, което води до силно отстъпление на европейските пазари

14:53 | 14.05.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ситуацията в Гърция предизвика разпродажби на борсите в Европа

Борсовите индекси в Европа започнаха новата седмица със силни понижения, като най-голям е натискът върху представителите на финансовия сектор и добивната индустрия. Причина за това е липсата на каквито и да било сигнали, че политическата криза в Гърция може да бъде разрешена, пише MarketWatch.

Регионалният индекс Stoxx Europe 600 отстъпва с близо 2 на сто до 247 пункта днес. Това се случва след поредния провал на опитите за създаване на правителство в Гърция, който отваря вратата към нови избори през юни. Поради тази причина спекулациите, че страната ще напусне еврозоната, стават все по-силни.

На борсата в Атина основният индекс днес пропада с 4,7 на сто до 583 пункта. В Испания пък IBEX 35 губи 2,8 на сто до 6 804 пункта, с толкова пада и идалианският индекс MIB, чиято стойност днес е 13 649 пункта.

Германия и Великобритания също не са подминати от разпродажбите. На борсата във Франкфурт DAX пада с 2 на сто до 6 446 пункта, докато британският FTSE 100 отстъпва с 2,1 на сто до 5 460 пункта.

Заедно с бягството от борсите, инвеститорите закриват позиции и при държавните дългове на еврозоната. Поради тази причина доходността по испанските десетгодишни облигации се повишава с 28 базисни пункта до 6,27 на сто, а тази по италианските – с 32 базисни пункта до 5,74 на сто.

В същото време доходността по еквивалентните облигации на Германия се понижава с 6 базисни пункта до 1,44 на сто.

Заради бягството от риск днес се наблюдава натиск върху еврото. Значително отстъпление в първия ден от седмицата регистрират петролът и златото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 12 години
При тая инфлация.. точно кеша е майката.. ама коя ? :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Връщаме се май в 2009 г..а следват Испания, Италия, Португалия че дори и Франция, may beСамо кеш-ът му е майката, нали така!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още