IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката СИРИЗА отказа да участва в правителство на националното единство

Предстои гръцкият президент Каролос Папуляс да се срещне с по-малките парламентарно представени партии

16:44 | 13.05.12 г. 3
<p>
	<em>Лидерите на най-големите партии в Гърция и президентът Каролос Папуляс на масата на преговорите. Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерите на най-големите партии в Гърция и президентът Каролос Папуляс на масата на преговорите. Снимка: Ройтерс

Крайнолявата гръцка партия СИРИЗА отказа да се присъедини към правителство на националното единство, в което биха участвали партиите, които подкрепят мерките за икономии и спасителните финансови програми за страната, съобщи CNBC.

“Те не търсят съгласие със СИРИЗА. Те искат да бъдем техни партньори в това престъпление, но ние няма да бъдем техни съучастници”, коментира лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас, който също имаше възможност да състави коалиционно правителство, но не успя да обедини парламентарно представените партии.

Днес се проведе среща между лидерите на най-големите гръцки партии, които влязоха в парламента след изборите от 6 май, и президента Каролос Папуляс. Засега политическите преговори са в задънена улица, което означава, че Гърция се приближава към нови избори.

Днешната среща приключи за по-малко от два часа. Въпреки развоя на събитията обаче лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос е оптимист, че в крайна сметка президентът Папуляс ще убеди опозиционните партии и правителство ще бъде сформирано.

“Моментът на истината дойде. Или ще бъде съставено правителство, или отиваме на нови избори”, каза Венизелос.

Лидерът на “Нова демокрация” Андонис Самарас допълни, че преговорите продължават. Той обаче обвини Алексис Ципрас, че блокира усилията да се сформира коалиция.

Резултатите от проучвания на общественото мнение показват, че ако се стигне до нови избори, СИРИЗА, която в момента е втората най-голяма партия, вероятно ще изпревари “Нова демокрация” и ще стане първа.

Това означава, че вероятността Гърция да напусне еврозоната става все по-голяма.

Тази вечер президентът Каролос Папуляс ще се срещне с представителите на по-малките парламентарно-представени партии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
А може и да стане обратното. Еврото страда от фискално недисциплинирани страни и от липса на предсказуемост. Ако една заслужила фалита си страна напусне ЕЗ и започне да изкупува грешките - ще е много ,ама много добре.Това ще е фокална девалвация и ще обезсмисли обезценката на еврото , което няма никаква , ама никаква вина за случващото се в Гърция.Така че аз залагам на силното Е ако Гърция излезе от ЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
Много важно като "пострада" еврото. А на базата на какво е толкова силно в моемнта?!Силно евро да не е причина за национална гордост?....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Процесът е необратим - правителство лесно няма да има, а в по-късен етап ще бъде съставено крайно нестабилно такова. Ще последва серия от слаби коалиционни правителства сваляни от улицата, съпътствани от предсрочни избори. До две години политическата сцена ще се поляризира и управлението ще бъде наложено със сила, навярно от дясна партия с помощта на силово министерство. През това време ще видим опити от страна на ЕС да разхлабва финансовата примка около Гърция за да не я задуши съвсем, до постепенната адаптация на населението към ниските доходи и значително по-трудния живот. Ще протече раздържавяване с цел удовлетворяване на кредитори, приватизация на предприятия, чрез които ще навлязат съвременни технологии с всички последици от това, но драхма няма да има, както няма да видим и излизане от Евросъюза. Нито на Гърция, нито на която и да е държава, колкото и затруднена да е. Единствено ще пострада еврото и навярно ще се закотви за долара в много близко съотношение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още