IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брюксел предлага на Испания да разсрочи свиването на бюджетния дефицит

Условието на ЕК е Мадрид да приеме независим одит на плана за преструктуриране на изпитващите проблеми испански банки, пише Financial Times

11:33 | 11.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Брюксел предлага на Испания да разсрочи свиването на бюджетния дефицит

Брюксел предлага на Испания допълнително време за ограничаване на бюджетния дефицит при условие, че Мадрид приеме независим одит на плана за преструктуриране на изпитващите проблеми испански банки, съобщава Financial Times

Европейската комисия (ЕК) настоява и за повече фискален контрол върху разточителните регионални правителства преди да позволи на Мадрид да отложи заложената бюджетна цел с една година до 2014 г.

Представители на испанското правителство настояват, че не се опитват да отложат постигането на бюджетната цел - ключов елемент от стратегията на еврозоната за справяне с финансовата криза.

Според запознати с преговорите източници някои членове на  правителството на премиера Мариано Рахой се противопоставят на предложението за разсрочване поради страх, че инвеститорите ще приемат подобна стъпка като доказателство за липсата на фискална дисциплина. До момента правителството на Рахой е приело мерки за бюджетни икономии на стойност 27 млрд. евро.

„Не разбирам защо испанското правителство ще иска още една година“, посочва представител на ЕК, участващ в преговорите.

Въпреки това в четвъртък се появи информация, че Испания ще приеме голяма част от исканията, включително това за наемането на външни експерти, които да потвърдят стрес тестовете на банките - тактика, приложена миналата година от Ирландия, за да убеди ЕС и финансовите пазари, че най-накрая е преодоляла загубите, причинени от спукването на балона в сектора на недвижимите имоти.

„Според мен това изглежда като убедителен план за действие“, посочва друг представител на ЕК.

Испания обяви, че ще се намеси във всеки един от 17-те автономни региона в страната, който не успее да се вмести в заложения 1,5% бюджетен дефицит от брутния си вътрешен продукт (БВП) за годината. Испанските региони ще представят бюджетите си следващата седмица.

В петък правителството на Рахой обяви план за преструктуриране на испанските банки – четвърти пореден опит за справяне с проблемите в банковия сектор. В сряда правителството обяви частична национализация на Bankia – третата по големина на активите испанска банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още