IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P заплаши, че пак ще понижи рейтинга на Гърция

Понижение може да се очаква, ако МВФ и еврозоната оттеглят подкрепата си за Атина заради политическата криза

10:14 | 11.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
S&P заплаши, че пак ще понижи рейтинга на Гърция

Кредитният рейтинг на Гърция може отново да бъде понижен, ако Международният валутен фонд (МВФ) и еврозоната оттеглят подкрепата си за страната заради политическото напрежение, предупреди Standard & Poor's (S&P), цитирана от Ройтерс.

В началото на месеца международната рейтингова агенция вдигна кредитния рейтинг на Гърция от SD на CCC, след като Атина завърши най-голямото преструктуриране на дълг във финансовата история.

Резултатите от изборите в страната показаха, че гърците подкрепят партиите, които се противопоставят на спасителните програми и предприетите мерки за икономии.

„Ако политиката в Гърция се сблъска с програмните инициативи и задачи, както и ако официалните кредитори оттеглят подкрепата си, в този случай рейтингът на страната вероятно отново ще бъде понижен“, коментира анализаторът от агенцията Марко Мршник.

Политическата ситуация в Гърция и сътресенията в банковия сектор на Испания натежаха на световните пазари в последните дни, като еврото достигна тримесечен минимум срещу долара по-рано тази седмица.

Днес правителството в Мадрид се очаква да обяви допълнителни мерки за укрепване на банките в страната, след като предприетите досега реформи се оказаха недостатъчни.

„Усилията на Испания да „прочисти“ банковия сектор със сигурност са положителни“, коментира в тази връзка Марко Мршник.

Ирландия също остава в полезрението на анализаторите. На 31 май ще се проведе референдумът за европейския фискален пакт, припомня агенцията.

Ако ирландците отхвърлят подкрепата за новия европейски договор, правителството няма да има достъп до спасителните фондове след края на сегашната спасителна програма през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още