IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и Германия влязоха в борба на нерви

Южните ни съседи са все по-близо до изхвърляне от еврозоната, коментира британската преса

09:43 | 10.05.12 г. 7
Гърция и Германия влязоха в борба на нерви

Въпреки това, нито едно временно правителство няма да успее да осъществи планираните съкращения на разходите, увеличаването на данъците и реформите на трудовия пазар, които европейските партньори на Атина поискаха в замяна на спасителен пакет за милиарди евро, отбелязва Independent.

Инспектори от Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд ще трябва да решат в края на юни дали Гърция предприема необходимите стъпки, за да получи следващия транш от 11,5 милиарда евро.

Ако не го получи, Атина няма да може да погаси дълга си и ще трябва да потърси изход от единната валута.

След дискусии за отлагане на последния транш помощи от Европейския фонд за финансова стабилност, финансовите министри от еврозоната одобриха снощи отпускането на 4,2 милиарда евро.

Последният един милиард евро обаче няма да бъде предоставен засега, тъй като не е необходим преди юни и ще бъде даден в зависимост от финансовите нужди на Гърция.

Германският външен министър Гидо Вестервеле изтъкна по-рано, че Гърция няма да получава повече помощи, ако не изпълнява договорените икономически реформи и при това положение може да напусне еврозоната.

Според източници, близки до преговорите обаче, отпускането на средствата се задържа, за да се упражнява натиск върху гърците да подкрепят спасителния план.

Председателят на третата партия - социалистическата ПАСОК Евангелос Венизелос, който бе финансов министър в предишното коалиционно правителство, ще положи последни усилия за сформиране на парламентарно мнозинство.

Той знае по-добре от всички останали как да получи отстъпки от заемодателите и затова призовава Гърция да спази поетите ангажименти. Вероятен сценарий е гръцката десница да се обедини срещу Ципрас и радикалната му лява коалиция СИРИЗА преди изборите, очаквани на 17 юни.

Продължаващата политическа несигурност още повече ще подкопае доверието на международните кредитори на Гърция, не само защото Ципрас ще остане ключова фигура на политическата сцена, пише вестник Telegraph, който излиза със заглавие "Гърция в хаос след провала на коалиционните преговори на Алексис Ципрас".

Партията му може да излезе първа на следващите избори или да се справи достатъчно добре, за да сформира лява коалиция, която ще се стреми да прекрати спасителния план и да национализира гръцките банки.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Общото при Германия и Гърция е, че и при двете държави е налично НЕПРИГОДНО за евро държавно финансово управление, което е особено важна причина за развитие на криза.Разликата между Германия и Гърция е, че (спрямо Германия) при Гърция по-рано се разви стопанска криза.Ако тази особено важна причина за криза се запази, само е необходимо достатъчно време и това, което става с Гърция ще се случи и при Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Не е нужно някой да ги изхвърля те сами няма да издържат на Е. Ципрас има най - голям шанс да състави правителство при следващите избори. Ако Европа за пореден път даде заден ход и отстъпи последиците ще са катастрофични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Патовата ситуация с Еврото може да доведе до интересен маньовър с /примерно/ Рублата.... Представете си пълни хотели с руски туристи, евтин газ и петрол /Руски/ и ляво правителство ....? А, и 1 драхма = 1 рубла.Дълговете на трупчета. Само с базите някак още не се вързва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Longin
преди 12 години
точно така - никой не може да ги изхвърли насила от ЕЗ, но като им откажат преводите и постоят 1 месец без пенциики и заплати държавните служители - сами ще дойдат на акъла "абе ние що не земем да си отпечатаме неа драхма" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
Гръцки театър с *** мотиви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Sakamano
преди 12 години
Не е нужно да ги изхвърлят от ЕЗ - достатъчно е да им врътнат кранчето с помощите и гърците сами ще са принудени да напуснат - щото ако не започнат да печатат собствени пари, няма да има с какво да плащат заплати и пенсии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Ципрас е явно добре обучен в САЩ и вече съм на 100 % сигурен, че Гърция няма да си плати нищо повече от дълговете и ще обяви фалит, но не само това Гърция няма да излезе и от ЕЗ сигурен съм, че има желязни адвокати зад гърба си и точно договора с които са влезли в ЕЗ е най-слабото звено в цялата система, просто там няма клауза за изваждане на коя да е страна от там. Тука вече нещата загрубяват много и следващата една година ще има големи катаклизми. Засега изглежда Германия ще отнесе плувката като главен спонсор на ЕЗ, но ще видим не вярвам да се остават така лесно мръсните Гърци да ги изиграят с някакви скромни 300 милярда евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още