IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излизането на Гърция от еврозоната изглежда управляемо, а не катастрофално

Анализаторите вече се питат дали Гърция представлява системен риск за еврозоната, или е само политически проблем за останалата част от Европа

11:30 | 09.05.12 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Излизането на Гърция от еврозоната изглежда управляемо, а не катастрофално

Едно от опасенията, спохождащо често пазарите, е дали ако една страна напусне еврозоната и успее да девалвира валутата си, за да си върне конкурентоспособността, останалите слаби държави-членки няма да я последват.

„Нашето мнение е, че Гърция няма да предизвика подобно напускане. В отговор на всяка ескалация на опасенията на пазарите политиците от еврозоната и Европейската централна банка ще предприемат мерки за запазване на останалите членки на еврозоната и за запазването ѝ като едно цяло“, убеден е Маринов.

Подобни притеснения за следване на гръцкия пример имаше и при преструктурирането на дълга на страната през март, довело до огромни загуби за частните ѝ кредитори. На световните финансови пазари обаче отражението бе слабо.

Това не означава, че евентуално излизане на Гърция от еврозоната няма да има отражение върху пазара. Премията, която инвеститорите искат за закупуване на дълг на държави от периферията на региона вместо на германски облигации, ще нарасне и еврото ще поевтинее, смятат анализатори.

Маринов обаче твърди, че то може да поскъпне до 1,40-1,45 долара за евро в рамките на следващите 6 до 12 месеца от настоящите си нива около 1,30 долара за евро при спокойно напускане на Гърция.

Като се има предвид политическата несигурност около бъдещето на Гърция в еврозоната, участници на пазара заявяват, че позиционирането за евентуално напускане е трудно и че са налице малко сигнали за инвеститори, отказващи се от вложения в евро заради подобен сценарий.

„Дори да знаех какво бих искал да направя, не съм сигурен дали бих го направил“, заяви ръководител на отдела за валутен обмен в лондонски филиал на банка.

Докато вниманието на пазарите бе насочено основно върху Гърция, някои анализатори твърдят, че победата в изборите за френски президент на социалиста Франсоа Оланд, който се обяви против прекалено бързото понижаване на дефицитите и за по-голямо ударение върху растежа, може да окаже по-значителен ефект.

„Трудно е да се очаква голямо икономическо или финансово въздействие от страна на Гърция, дори да бъде принудена да фалира или да напусне еврозоната, но определено политическата картина в Европа се променя и нещата идват от Франция“, заяви Санджай Йоши, ръководител на отдела за инструменти с фиксиран доход в London & Capital.

Трябва ли Гърция да напусне еврозоната? Какво бъдеще очаква валутния съюз? Включете се в дискусията сред читателите на Investor.bg с позиция между 300 и 500 думи. Изпратете ни вашето мнение на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
ale1
преди 12 години
ЦИТАТ : Аржентина имаше и има природни ресурси и суровини, които се търсят на международните пазари, а Гърция - камънаци.--------------Освен "камънаци" - термин твой , Гърция има нещо много по-ценно : Ако не греша (мисля , че към 2009 год беше така), Гърция е на IV място в Света по бруто регистър тонове на търговски флот а това е.........не знам дали знаеш .......доста по-страшно от суровинния монопол . И ако репликираш ,че флотът им е частен , ще си прав , но всичко е свързано , така че никой от никакви Еврозони няма да излиза - обратното , ще им се удовлетворят почти всички искания , докато неусетно всичко си дойде на мястото .С подобни упражнения са вдига пушек за публиката но този флот рано или късно ще продължи да оперира .......... под друг флагФлотът е консуматор на петрол а в Гърция има .........както казваш - камънаци ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
silvergreen
преди 12 години
Интересно ми е дали например ще се върнат на начално положение - примерно работни права в Европа, пътуване без визи итн. Понеже ако ще правят нещо, да го правят както трабва. Разказаха играта на всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
Сравнение с българските заплати е неуместно - ние изобщо не сме какъвто и да е модел за подражание. Важно е гръцките заплати да паднат значително спрямо средноевропейските. Естествено,паралелите с Аржентина не могат да са пълни - Аржентина имаше и има природни ресурси и суровини, които се търсят на международните пазари, а Гърция - камънаци. НО, Гърция има туризъм. Не че това е достатъчно, но все пак има и нещо хубаво в цялата работа - гърците най-после ще трябва да научат думичката "работа" и да се опитат да спечелят някой и друг лев с труд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Не може да се сравнява много много Аржентина с Гърция. Единствено вярното е, може би, че наистина след като за 2 години преживеят хиперинфлацията, после все ще са на +.. но съмнява ме заплатите им да са тогава по-големи от българските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
Аржентина направи точно това преди 10 години и след като показа среден пръст на кредиторите си и си отвърза валутата - след 2 години беше на растеж...Бюджетът на гърците си е тяхна работа. Да се научат как се връзва. А докато чакат само пари за закърпване на положението ще затъват още повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
mick
преди 12 години
И какво му е контролируемото? Ако още малко да си поиграят на избори и ще обявят мораториум върху плащанията на външния си дълг.. После ще трябва да си връзват бюджета за дълги години напред сами... И после българските заплати ще им се виждат големи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още