IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Политическата криза в Гърция се задълбочава

Лидерът на СИРИЗА, който получи мандат за сформиране на правителство, постави ултиматум на „Нова демокрация“ и ПАСОК

10:29 | 09.05.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на &quot;Нова демокрация&quot; Андонис Самарас (вляво) и на СИРИЗА Алексис Ципрас (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на "Нова демокрация" Андонис Самарас (вляво) и на СИРИЗА Алексис Ципрас (вдясно). Снимка: Ройтерс

Лидерът на крайнолявата гръцка партия СИРИЗА Алексис Ципрас, който получи мандат за сформирането на правителство, постави ултиматум на лидерите на „Нова демокрация“ и ПАСОК Андонис Самарас и Евангелос Венизелос да се откажат от писмените си ангажименти в подкрепа на мерките за икономии, които двамата изпратиха още преди месеци на международните си кредитори, ако искат да влязат в бъдещото правителство, предаде Bloomberg.

Самарас и Венизелос обаче отхвърлиха предложението с мотива, че няма да си сложат подписите под унищожаването на Гърция.

„Той интерпретира невероятно арогантно изборния резултат като мандат да тласне страната към хаос“, заяви Андонис Самарас в телевизионно интервю. „Надявам се г-н Ципрас да дойде на себе си до времето на нашата среща“, допълни лидерът на „Нова демокрация“.

Срещата на Алексис Ципрас с другите политически лидери е насрочена за днес в 17 ч.

Ако лидерът на СИРИЗА не успее да сформира коалиция, мандат ще получи лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос. Ако и той не успее да сформира кабинет, президентът на Гърция Каролос Папуляс трябва да се опита да посредничи за създаването на правителство на националното единство, в противен случай ще последват нови избори.

Неубедителните резултати от изборите в Гърция възобновиха загрижеността на Европа за способността на Атина да се придържа към условията, поставени от международните кредитори.

Все по-реална става и опасността Гърция да напусне еврозоната, последствията за Европейския съюз и единната валута от което могат да бъдат катастрофални.

Международните кредитори на страната отправиха призив към лидерите на крайните десни и леви партии в Гърция да се придържат към постигнатите споразумения, в замяна на които страната получи две спасителни програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Това е БАТАК (което не е град) :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
милко
преди 12 години
Цирка също е изкуство!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Театърът е изкувство!!! Това е цирк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
Театър !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още