IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС насрочи неформална среща за икономическия растеж

На срещата ще се обсъдят реформи за насърчаване на растежа и ще бъде одобрена програмата за официалната среща в края на юни

16:59 | 08.05.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на ЕС Херман Ван Ромпой. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на ЕС Херман Ван Ромпой. Снимка: Ройтерс

Насрочена е среща, на която лидерите на Европейския съюз (ЕС) ще обсъдят реформи за насърчаване на растежа в региона, съобщава BBC.

Президентът на ЕС Херман Ван Ромпой заяви, че лидерите на общността ще проведат неформална среща на 23 май в Брюксел.

За много европейски политици това ще е първата възможност да се срещнат с новоизбрания френски президент Франсоа Оланд.

На срещата ще бъдат обсъдени „предложения за насърчаване на растежа и заетостта“, заяви говорител на Съвета на ЕС. Ще бъде одобрена и програмата на официалната среща на ЕС, която е насрочена за края на юни.

Според повечето прогнози през тази година еврозоната ще изпадне в рецесия, за което мнозина анализатори обвиняват мерките за бюджетни икономии.

През март безработицата в еврозоната се повиши до 10,9%, а в Испания надхвърли 24%.

Оланд спечели президентските избори във Франция, след като ясно изрази несъгласие със защитаваната от германския канцлер Ангела Меркел политика на бюджетни икономии.

Мерките в подкрепа на икономическия растеж, предлагани от Оланд включват:

- издаване на еврооблигации за финансиране на инфраструктурни проекти;

- преразпределяне на неизползвани структурни фондове от бюджета на Европейската комисия (ЕК);

- увеличаване на финансирането от страна на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ);

- въвеждане на такса върху финансовите транзакции.

Германия нееднократно се е противопоставяла на идеята за общи европейски облигации и предоговарянето на приетия през март фискален пакт, който задължава всички европейски правителства с изключение на Великобритания и Чехия да понижат бюджетните си дефицити.

Все пак предложенията за структурните фондове и ЕИБ не са толкова неприемливи за Берлин.

Миналата седмица председателят на групата на финансовите министри на ЕС Жан-Клод Юнкер заяви, че ще подкрепи предложението за увеличаване на капитала на ЕИБ с 50 млрд. евро – стъпка, която би увеличила значително  финансовите възможности на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте bgMan,Не е почтено да давате тази оценка за всички управляващи политици и ръководители на банки, корпорации и компании по целия свят барабар с ООН, ЕЦБ, ЕС и т.н..Никой човек не е виновен, че досега не е била открита Грешката на Джон Лоу.Днес разликата между мен и тях е, че аз знам нови за света знания, а те продължават да вярват на свои учители и колеги {в т. ч. Джон Мейнард Кейнс, Джон Кенет Гълбрайт, Милтън Фридман, Пол Робин Кругман, Джоузеф Стиглиц, проф. Нуриел Рубини, проф. Макс Оте, ръководители и експерти на МВФ (вкл. Главният директор Кристин Лагард), СБ (вкл. новия Президент Джим Йонг Ким), ЕЦБ (вкл. Председателят Марио Драги) и други} без да преценят тяхна кардинална слабост да не правят разлика при държавно финансово управление, в зависимост от ползвани Златни или Незлатни пари.Всяко откритие си има своя откривател.Аз съм публикувал постигнатото и е възможно негово полезно ползване.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
То тогава излиза че всички управляващи политици и ръководители на банки, корпорации и компании по целия свят барабар с ООН, ЕЦБ, ЕС и т.н. са за уволнение. Слагаме теб на тяхно място и ти спасяваш света за 24 часа с "годно" управление. Ама ти сериозно ли си вЕрваш толкова???И наистина ли си мислиш че всички останали хора в света са толкова прости и "негодни" (или "непригодни")?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте ventsislav.dyackov,Къде видяхте тези 7 причини?Това не са причини, а последователни етапи, които теоретично разкриват, че при условия със запазена причина за сегашна криза (НЕПРИГОДНО за Незлатни пари държавно финансово управление), дори с неограничено количество инвестиции е невъзможно да има полезно решение за спасение от криза.За практически доказателства е достатъчно да се огледате около себе си и ще видите резултати от развиваща се криза.Не зависи от мен, че за някой истината за причина за криза е скучна.За да им помогнем да осъзнаят истината за причина за криза, моля отговорете по интересно на въпроса:Наследеното от време със Златни пари държавно финансово управление егодно или непригодноза качества на Незлатни пари?Вариантът за верен отговор е годно или непригодно.Моят отговор е Непригодно.Досега нямам информация някой в света да е представил за верен отговор Годно.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
ventsislav.dyackov
преди 12 години
Митев, направо се чудя как си спрял само на 7-та причина. Можеше да продължаваш в същия кръговрат до безкрай и не вярвам това да направи на някого впечатление. Както и останалите ти писания, между впрочем. Предполагам, че си приел присърце мисията си да сееш скука, пишейки едно и също. Не е лошо човек да е последователен, но не и в досаждането си на другите. Ще чакам да видя нещо ново, написано от теб, ама си мисля, че може и да не доживея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
При непригоден за евро начин на държавно финансово управление е невъзможно с реализиране на инвестиции постигане на полезно решение на проблема с кризата, защото:1. В съответно стопанство се развиват диспропорции.2. Колкото повече хората се трудят и създават по-голяма добавена стойност толкова повече се разрастват тези диспропорции.3. Уголемените диспропорции създават трудности и (след достатъчно време) криза.4. Колкото по-големи са диспропорциите толкова по-силна е кризата.5. При инвестиции се реализира добавена стойност, която завишава диспропорции.6. Продължението е логично, колкото диспропорциите са по-големи - толкова кризата е по-силна.7. При продължение на инвестиции се подсигурява нова добавена стойност, която допълнително развива диспропорции, които разширяват стопанска криза.Кръгооборотът на процеса доказва, при условия със запазена причина за сегашна криза, дори с неограничено количество инвестиции е невъзможно да има полезно решение за спасение от криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още