IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Същинската печалба на HSBC надхвърли прогнозите с 1 млрд. долара

Тя е нараснала с 25% на годишна база благодарение на ръста в инвестиционното банкиране и спада на лошите кредити в САЩ

13:29 | 08.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Същинската печалба на HSBC надхвърли прогнозите с 1 млрд. долара

Същинската печалба на най-голямата европейска банка HSBC за първото тримесечие надхвърли прогнозите благодарение на ръста в инвестиционното банкиране и спада на лошите кредити в САЩ, съобщи Ройтерс.

Печалбата с включване на еднократните приходи и разходи се е свила с 12% до 4,3 млрд. долара през първото тримесечие на годината, като с основна заслуга за неблагоприятния резултат е понижение от 2,6 млрд. долара в стойността на собствения дълг на кредитната институция.

Същинската печалба на банката за периода е 6,8 млрд. долара, което е ръст от 25% на годишна база и над очакваните от анализаторите 5,8 млрд. долара.

Оттам обявиха, че е реализиран съществен напредък във всички стратегически направления, включително понижаването на разходите.

От началото на годината кредитната институция е съкратила 14 000 служители в рамките на плана на главния изпълнителен директор Стюърт Гъливър за повишаване на рентабилността. Планът включва и изтегляне от региони със слабо присъствие и нарастващо внимание към Азия.

Разходите обаче са нараснали до 10,4 млрд. долара заради обвързаното с постиженията заплащане в инвестиционното банкиране и ръста на заплатите в част от регионите, особено в Азия.

Подобно на британските си конкуренти HSBC бе засегната и от разходи за недобросъвестна продажба на застраховки срещу уволнение, като това ѝ струваше 468 млн. долара, което е сравнимо с разходите по същото перо за аналогичния период на миналата година.

Коефициентът за ефективност на същинските разходи обаче се подобрява до 55,5% от 58,7% преди година. Възвращаемостта на акция на приравнена на годишна основа база е достигнала 6,4%.

Приходите от инвестиционното банкиране са нараснали с над 11% до 5,8 млрд. долара от 5,2 млрд. долара през първото тримесечие на 2011 г., а на тримесечна база подобрението е значително. Приходите в банкирането на дребно и управлението на активи на развиващите се пазари също са се повишили.

Печалбата от фиксирани приходи, търговия с валути и суровини е нараснала, потвърждавайки тенденцията в целия сектор.

Загубите от лоши кредити се запазват почти без промяна на годишна база на ниво от 2,4 млрд. долара, но в САЩ регистрират подобрение, след като банката се опитва да изчисти баланса си от потребителски кредити, а тенденцията при имотите под възбрана се подобрява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още