IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле подкрепя увеличаването на германските заплати

Ще е нормално, ако за момента заплатите в Германия се повишават по-бързо, отколкото в останалите европейски страни, коментира германският финансов министър

17:51 | 07.05.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският финансов министър Волфганг Шойбле.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският финансов министър Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Германският финансов министър Волфганг Шойбле подкрепи увеличаването на заплатите в страната, предлагайки примирие на критиците, според които слабото потребление в Германия изостря дълговата криза в еврозоната, пише Financial Times.

„Европа и Г-20 разчитат на нас да останем двигател на растежа“, казва Шойбле в интервю за германското списание Focus.

„Трябва да сме нащрек и трябва да работим за подобряване на нашата конкурентоспособност, макар и не толкова, колкото страните с дългови проблеми“, казва той, визирайки извършените в Германия структурни реформи.

„Ще е нормално, ако за момента заплатите в Германия се повишават по-бързо, отколкото в останалите европейски страни. Това ще помогне за ограничаването на дисбалансите на континента“, допълва той.

Много търговски партньори на Берлин се надяват, че нарастването на германските заплати ще съживи анемичното потребление в най-голямата европейска икономика.

Това от своя страна би могло да помогне на по-слабите страни от еврозоната да увеличат износа си и да възстановят публичните си финанси.

Германските инженери заплашват със стачка, ако заплатите им не бъдат повишени с 6,5%. Работодателите обаче са склонни да увеличат заплатите в сектора с едва 3% за срок от 14 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
...Дали пък, ако ЕС стане федеративна структура, нещата няма да се изгладят?В момента, слабостта идва от това, че всеки дърпа /и няма кой да предотврати това/ усилено чергата към себе си. В целия свят има много примери за неравномерно регионално развитие но...Отделно, решенията толкова се забавиха, че това би могло да ги обезсмисли. Една федеративна структура, един общ бюджет, общ дефицит и повече инструменти да наложиш дисциплина, както и да насочиш инвестициите, като разни задкулисни ходове на местни тарикати много по-лесно се парират...Не "искам" това да се случи, не настоявам, за мен националната идентичност е важна. Но, когато нещата се оплескат в /над/национален мащаб, какви ли мисли не ти минават през ума. - Та, какво мислите по такъв един подход? Има ли бъдеше и дали само неудобства ще създаде? Дали просто за "крах на еврозоната" няма да се забрави, например, с всички последици?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Само не ми е ясно какво не се хареса в коментара ми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Lucifer
преди 12 години
...става все по-весело...къде си Dany666 ???...пак си познал приятелю, щом и на немците им писна значи очаквайте лавина от шума а после то е ясно....сбогом ЕЗ...не е за вярване но когато фактите говорят...и гръцките богове мълчат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 6
dean.jordanov
преди 12 години
Ще е нормално, ако за момента заплатите в Германия се повишават по-бързо, отколкото в останалите европейски страни. Това ще помогне за ограничаването на дисбалансите на континентаЕгати логиката.... Увеличаване на заплатите в германия, намаляване в италия и испания. Баланса е възстановен....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
- Значи, пичът каза "ДА" на инфлацията. - Лошо няма но, дали и докъде и останалите ще го последват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още