IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изненадващ ръст на заводските поръчки в Германия през март

Въпреки кризата в еврозоната германската икономика расте и се възползва от възстановяването на международната търговия, посочва икономист

16:53 | 07.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Изненадващ ръст на заводските поръчки в Германия през март

Заводските поръчки в Германия са нараснали с повече от очакваното през март, след като търсенето извън еврозоната е помогнало на водещата европейска икономика да смекчи ефектите от дълговата криза в региона, съобщава Bloomberg.

Поръчките са се увеличили с 2,2% на месечна база, а на годишна са спаднали с 1,3%. Икономисти, интервюирани от агенцията, очакваха ръст от 0,5%. Повишението през февруари на месечна база е било 0,6%, обяви германското икономическо министерство.

Немските компании са се насочили към по-бързо растящите развиващи се пазари, след като дълговата криза в Европа задържа търсенето в региона.

Бизнес доверието в Германия удари 9-месечен връх миналия месец, а инвеститорските нагласи – 2-годишен. Въпреки това Bundesbank очаква растежът през тази година да се забави до 0,6% спрямо 3% през миналата, на фона на рецесията в други икономики от еврозоната.

„Днешните данни са положителна изненада“, коментира Клаус Баадер, старши икономист на Societe Generale SA в Хонконг. „Цифрите показват, че въпреки кризата в еврозоната германската икономика расте и се възползва от възстановяването на международната търговия.“

Еврото поскъпна до 1,3039 долара след излизането на данните, като по-рано бе паднало до 1,2956. Общата валута поевтиня, след като социалистът Франсоа Оланд вчера спечели президентските избори във Франция, а управляващата коалиция в Гърция изгуби мнозинството си, пораждайки опасения, че регионът губи волята си за икономии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още