IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чехия планира 2-годишен мораториум върху добива на шистов газ

Прага иска да подготви адекватно законодателство, преди да започнат сондажите в шистовите находища

14:30 | 07.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Чехия планира 2-годишен мораториум върху добива на шистов газ

Чешкото министерство на околната среда планира да наложи двегодишен мораториум върху проучването и добива на шистов газ, предаде Ройтерс.

По време на действието на забраната чешкото правителство ще подготви специално законодателство, което да регламентира дейността на компаниите, които искат да правят сондажи за шистов газ в Чехия.

„Съществуващото чешко законодателство не е подготвено за толкова технически сложно проучване“, коментира екологичното министерство.

Ведомството освен това отне дадения преди това лиценз за проучване и добив на шистов газ на австралийската компания BasGas с мотива, че са допуснати процедурни грешки по време на процеса на кандидатстване.

В отговор собственикът на компанията - Hutton Energy, заяви, че вероятно ще се оттегли от Чехия заради несигурната регулаторна среда.

Чехия е поредната европейска държава, която готви забрана на сондажите за шистов газ. Новото румънско правителство обяви в програмата си, че смята да наложи мораториум върху проучването и добива на шистов газ. Забрана на сондажите действа във Франция, Австрия, германската провинция Северен Рейн-Вестфалия и други.

У нас обаче се поведе дискусия за редакция на мораториума. Решението трябва да вземе специалната временна парламентарна комисия, която беше сформирана в началото на април.

„По-строги“ правила за шистовата индустрия в САЩ

Междувременно става ясно, че администрацията на Обама предлага уж по-строги правила за надзора върху публичните земи, предоставени за проучване и добив на шистов газ и нефт чрез спорната технология фракинг.

Предвижда се компаниите да получат одобрение, преди да разполагат сондажна техника, както и задължително да разкриват влаганите в процеса на сондиране химикали.

Сондажите върху частни имоти обаче няма да бъдат засегнати от промените, които предстои да бъдат гласувани от американските законодатели, което означава, че само една малка част от тях ще попадат под по-строгата регулация.

Според Уитни Станко, анализатор от Guggenheim Washington Research Group, около 5% от сондажите в САЩ са разположени върху обществени земи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още