IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борис Джонсън бе преизбран за кмет на Лондон

Консерваторът победи с 52% на 48% от гласовете своя опонент от Лейбъристката партия Кен Ливингстън

10:17 | 05.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борис Джонсън бе преизбран за кмет на Лондон

Консерваторът Борис Джонсън бе преизбран за кмет на Лондон. Избирателната комисия обяви тази нощ окончателните резултати, според които за него са гласували 1 054 000 избиратели или 51,5 процента от гласовете.

Неговият опонент Кен Ливингстън, представител на опозиционната Лейбъристка партия и бивш столичен управник, е спечелил 992 000 гласа - 48,5 процента.

Победата на Джонсън донякъде е утеха за управляващите консерватори, които претърпяха тежко поражение на частичните избори за местни органи на властта в четвъртък.

Анализаторите обявиха, че Борис Джонсън е спечелил заради личните си качества, още повече, че на паралелните избори за Законодателен съвет на Лондон победиха лейбъристите.

Новият стар кмет е сочен като най-вероятен приемник на Дейвид Камерън като лидер на консерваторите.

В речта си като победител в кметството Джонсън не спомена отчайващото представяне на партията и се ограничи в благодарности за подкрепата на избирателите. От своя страна Ливингстън обяви, че това е най-тежката загуба в неговата 40-годишна политическа кариера и най-вероятно това са последните му избори.

Още световни новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още