IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Societe Generale със спад от 20% на печалбата за първото тримесечие

Усилията за повишаване на капиталовата адекватност дават резултат

10:20 | 03.05.12 г.
Societe Generale със спад от 20% на печалбата за първото тримесечие

Френската банка Societe Generale обяви спад от 20,1% на нетната печалба за първото тримесечие покрай разноските за продажбата на активи и други еднократни разходи, съобщи Ройтерс.

Усилията за повишаване на капиталовата адекватност, заедно със спада на печалбата от банкирането на дребно, компенсираха ръста на приходите в подразделението за търговия с облигации, валути и суровини.

Подобно на останалите европейски банки, втората по пазарна капитализация френска кредитна институция оряза разходи и съкрати работни места в ключовото си подразделение за инвестиционно банкиране, за да покрие новите изисквания за капиталова адекватност и за да успее да издържи на спада в активността, предизвикан от дълговата криза в еврозоната.

Нетната печалба за първото тримесечие е била 732 млн. евро, докато анализатори, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха средно 748,1 млн. евро. Приходите са намалели с 4,7% до 6,3 млрд. евро при предварителни очаквания на експертите за 6,2 млрд. евро.

Банката продаде през първото тримесечие активи по кредити на стойност 6,4 млрд. евро, за да понижи дълга си, което повиши капиталовата ѝ адекватност до 9,4% в съответствие с изискванията на Европейския банков регулатор.

Печалбата на подразделението за инвестиционно банкиране се е понижила с 40,6% до 351 млн. евро, като корпоративното финансиране и консултантската дейност пострадаха от продажбата на активи и спада в активността.

Societe Generale е ограничила кредитирането и препоръчва на своите клиенти запазване на капитала.

Подразделението за търговия с облигации, валути и суровини обаче отчита ръст на приходите от 39,2% на годишна база.

Като се позова на ръста на финансовите пазари през първото тримесечие, който бе осигурен от мощното вливане на ликвидност от страна на Европейската централна банка в кредитните институции на еврозоната, главният изпълнителен директор на Societe Generale Фредерик Удеа заяви, че до момента не се усеща подчертано влошаване.

„Като цяло април бе доста добър“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още