IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер подкрепи Шойбле за поста на председател на еврогрупата

Премиерът на Люксембург е на поста вече повече от 7 години

20:56 | 01.05.12 г.
<p>
	<em>Германският финансов министър засега не е декларирал амбиции да заеме поста на Юнкер. Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският финансов министър засега не е декларирал амбиции да заеме поста на Юнкер. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер подкрепи финансовия министър на Германия за на лидер на еврогрупата, предаде Ройтерс.

Юнкер, цитиран от германското издание Spiegel Online, е казал, че Шойбле е идеалният кандидат да го наследи като председател на Еврогрупата - групата на министрите на финансите на страните от еврозоната, които се събират на неформални заседания всеки месец.

Шойбле досега не е декларирал амбиции да наследи Юнкер. Финансовият министър на най-голямата европейска икономика обаче би бил спорен избор за председател заради твърдата му позиция по въпроса с намаляването на дефицитите.

Жан-Клод Юнкер обяви още преди близо месец, че в средата на 2012 г. ще се оттегли от поста си на председател на еврогрупата.

Премиерът на Люксембург е на поста вече повече от 7 години. В тази връзка се появиха и спекулации, че той ще бъде помолен да остане в ролята на председател на еврогрупата до края на дълговата криза.

Представителите на еврогрупата решиха да отложат решението за това кой ще бъде следващият й председател.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още