IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси се понижиха след негативни новини от Испания

Всички рейтингови агенции присъждат на испанските банки негативни оценки и като никога, изглежда са прави, коментират анализатори

19:53 | 30.04.12 г.
Европейските индекси се понижиха след негативни новини от Испания

Европейските индекси приключиха сесията в понеделник със загуби, след като Standard & Poor's понижи рейтингите на 16 испански банки, а Мадрид официално обяви, че страната отново е в рецесия, съобщава MarketWatch.

Добри корпоративни новини от фармацевтичния сектор неутрализираха част от загубите.

След волатилна сесия Stoxx Europe 600 се понижи с 0,71% до 257 пункта.

„Изглежда Испания е на фокус за деня. Новината за рецесията събуди страхове за това какво може да се случи със страната“, казва Марк Пусард, пазарен директор на Tradenext.

„Всички рейтингови агенции присъждат на испанските банки негативни оценки и като никога изглежда са прави“, допълва той.

Дни след като ревизира испанския рейтинг до BBB+ от А,  Standard & Poor's понижи рейтингите на 16 испански банки.

Акциите на Bankinter SA и Banco Santander SA изгубиха над 2%, а тези на Banco Popular Español SA се разделиха с над 1,5%.

„Като цяло, европейският финансов сектор също ще пострада. Всички европейски банки са доста свързани“, отбелязва Пусард.

„Опасенията са свързани с експозицията на германските банки към испанските и италианските банки. Германия се справя добре, но не е имунизирана от подобни проблеми“, допълва той.

Според статистически данни, публикувани в понеделник, през първото тримесечие на годината испанската икономика се е свила с 0,3% и официално е изпаднала в рецесия.

Резултатът все пак изненада приятно анализаторите, които очакваха свиването да достигне 0,4%. Спадът е същия като този през последното тримесечие на 2011 г.

„Въпреки, че данните не са чак толкова лоши, не може да сме твърде оптимистично настроени. Според мен Испания е близо до колапс поради мерките за бюджетни икономии и балона на пазара на недвижими имоти. Страната следва Ирландия, но без предимствата на една реформирана и бизнес ориентирана икономика“, казва Луис Купър, анализатор на  BGC Partners.

Европейските индекси пострадаха и от по-лоши от очакваното макроикономически данни от САЩ.

Разчупвайки общата негативна тенденция, акциите на Actelion Ltd. в Цюрих се повишиха с над 13%, след като фармацевтичната компания обяви успешни клинични тестове на нов медикамент.

Акциите на фармацевтичните гиганти AstraZeneca PLC и GlaxoSmithKline PLC в Лондон също отбелязаха ръст.

FTSE 100 обаче се понижи с 0,68% до 5738 пункта. Британски банки, като Barclays PLC и  Standard Chartered PLC, приключиха сесията със загуби.

Във Франция CAC 40 се понижи с 1,64% до 3213 пункта.

"58% от корпоративните резултати на компаниите от Stoxx Europe 600 са по-добри от очакваните. Циничното в случая е, че това може би просто означава, че очакванията наистина са били много ниски и че ситуацията все още е доста по-лоша, отколкото в САЩ“, казва Пусард.

Германският DAX 30 изгуби 0,59% до 6761 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 03.05.12 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още