IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Испания изпадна в рецесия след спад на БВП с 0,3% през първото тримесечие

Съкращенията на държавните разходи в опит за обуздаване на бюджетния дефицит вероятно ще забавят връщането на икономиката към растеж

12:17 | 30.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Испания изпадна в рецесия след спад на БВП с 0,3% през първото тримесечие

Испанската икономика изпадна в рецесия, след като през първото тримесечие БВП на страната се е понижил с 0,3% спрямо предходното, предава Ройтерс.

Това показват предварителните данни на местната статистика, а проучване на Ройтерс предвиждаше свиване на икономиката с 0,4%. Спадът през последното тримесечие на миналата година бе също 0,3%.

На годишна база свиването е с 0,4% спрямо ръст от 0,3% за предходното тримесечие. Прогнозите на икономисти, както и на Испанската централна банка, бяха за спад с 0,5%.

Значителните съкращения на държавните разходи в опит за обуздаване на бюджетния дефицит вероятно ще забавят връщането на испанската икономика към растеж, пише Ройтерс.

Мадрид е под натиск от останалите европейски икономики да приведе във форма четвъртата икономика в еврозоната, да намали огромния си дефицит и да оздрави банковата система, засегната от четиригодишния икономически спад и спукването на имотния балон.

„Испания е затънала здраво в рецесия, като това няма да се промени скоро. Вероятно ще се наложат нови фискални рестрикции“, коментира икономист от Citigroup.

Актуализираният план на Испания за икономическа стабилност, който страната изпрати в края на миналата седмица на Европейската комисия, предвижда спад на БВП през 2012 г. с 1,7% и растеж от 0,2% през 2013 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още