IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Испания ще се бори срещу срива

Мадрид попадна в центъра на европейската дългова криза. Financial Times предлага кратък анализ за възможните решения

10:32 | 28.04.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Все повече собственици на магазини в Испания обявяват ликвидация и затварят бизнеса си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Все повече собственици на магазини в Испания обявяват ликвидация и затварят бизнеса си. Снимка: Ройтерс

Как се справят испанските банки?

Рекордната безработица и рецесията оставиха върху балансите на испански банки дълбоки белези. Делът на лошите кредити в общата сума на кредитите, отпуснати през първото тримесечие, достига 8,2% - най-високото ниво от 1994 г. насам. Това се вижда от последните статистически данни от Централната банка на Испания.

Преди всичко индустрията на недвижимите имоти изостава с изплащането на дълговете си. Именно тук е най-голямата част от дела на просрочените кредити - около 20%, което съответства на 60 млрд. евро. Ако се вземат предвид и рисковите кредити, рисковете за банките в сектора на недвижимите имоти по предишни оценки на Централната банка възлизат на около 176 млрд. евро.

В продължение на години банките подпомагаха бума в строителството, подхранвани от евтините кредити, докато балонът се спука. От средата на 2008 г. цените на жилищата по данни от испанската статистическа служба се е понижили с около една пета. Глобалната финансова и икономическа криза ускори катастрофата. Проектантите вече не успяваха да се отърват от имуществото си. Освен това заради растящата безработица и падащите доходи много от притежателите на ипотеки попаднаха в просрочие с плащанията си.

По искане на правителството банките следва да приложат до края на годината общо 50 млрд. евро като буфер за сигурност. От тази сума приблизително 16 млрд. евро ще бъдат за увеличение на собствения капитал и 30 млрд. евро - в рамките на разпоредбите за кредитните рискове. Испанската централна банка не изключва, че някои банки ще трябва да поискат помощ от спасителния банков фонд в страната.

Как трябва да бъде решен проблемът на пазара на труда?

От високата безработица са засегнати преди всичко младите хора: един от всеки двама е без работа. Строгата защита на заетостта прави наемането на нови служители трудно. С реформата на пазара на труда правителството планира да отпусне правилата. Така например някои изключително високи плащания за обезщетения, които са дължими при прекратяване на договора на даден служител, ще бъдат намалени. Дори и уволнения по икономически причини следва да бъдат улеснени.

По този начин правителството в Мадрид следва изисквания на Европейската комисия и Европейската централна банка. Но някои икономисти се съмняват дали реформата ще намали безработицата в краткосрочен план. Тя дори би могла да скочи допълнително. Правителството също не вярва, че реформата сама по себе си ще създаде работни места. Едва когато икономиката отново започне да расте, промените могат да окажат положителен ефект.

Критиците твърдят, че дори и това няма да доведе до промяна във фундаменталното противопоставяне на пазара на труда. Временните договори остават по-привлекателни от постоянни позиции.

Как агенциите за кредитен рейтинг оценяват ситуацията?

S & P понижи кредитния рейтинг на Испания в четвъртък вечерта до рейтинг "BBB +". Това съответства на задоволителен кредитен рейтинг, но е е само на три крачки от т. нар. Junk. С Junk се обозначават спекулативните инвестиции. S & P понижи рейтинга с мотива, че лошата икономическа ситуация може да доведе до по-нататъшно увеличение на държавния дълг.

Втората по големина агенция Moody's оценява Испания с една степен по-високо от S&P с рейтинг "A3". При Fitch рейтингът е с едно ниво по-висок – до "А".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 6
Иван Митев
преди 12 години
По произход стопанската криза в Испания е първична, защото се развива поради само една причина НЕПРИГОДНО за евро държавно финансова управление.До 24 часа след прекратяване на грешно финансово поведение и се приложи ГОДНО за евро финансова управление. кризата в Испания ще е успешно премахната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
vankata89
преди 12 години
Готово. Правя агенция Bai Ivan Corp. и давам на Гърция, Италия и Испания AAA, а за Щатите специално измисления от мен кредитен рейтинг UGZ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
На всички става ясно, че Standard & Poor's е виновна за бедите и явно стои в дъното на цялата работа. Сега някой като Roland Berger трябва да се заеме, да спретне една хубава европейска рейтингова агенция, а защо пък да не се пръкнат и няколко такива и нещата ще се оправят .... От самосебеси ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още