IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Испания ще се бори срещу срива

Мадрид попадна в центъра на европейската дългова криза. Financial Times предлага кратък анализ за възможните решения

10:32 | 28.04.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Все повече собственици на магазини в Испания обявяват ликвидация и затварят бизнеса си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Все повече собственици на магазини в Испания обявяват ликвидация и затварят бизнеса си. Снимка: Ройтерс

С последното понижение на рейтинга от страна на агенция Standard & Poor's (S&P) Испания се свлече дълбоко в низходящата спирала. Доходността на испанските държавни облигации надмина след решението на агенцията границата от 6%. Лихви от подобен размер в дългосрочен план четвъртата по големина икономика в Европа няма да може да си позволи.  Financial Times прави кратък преглед на ситуацията в страната.

Колко дълбока е кризата в Испания?

Испанската икономика страда от лишенията заради програмата за строги икономии, с която правителството в Мадрид иска да постави дълга под контрол. През последното тримесечие на 2011 г. икономическото производство се сви с 0,3%. Министърът на икономиката Луис де Гиндос смята, че брутният вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие на тази година е намалял с подобна стойност. При две последователни отрицателни тримесечия икономистите говорят за наличие на рецесия. 

Как Испания ще изпълни своите цели за дефицита?

След преговори с Европейската комисия Испания наложи отслабване на плана за намаляване на разходите за текущата година. Консервативното правителство трябва да намали дефицита до 5,3% от БВП вместо до първоначално договорените 4,4% от БВП. Партньорите от ЕС са показали разбиране към премиера Мариано Рахой, защото предшестващото го социалистическо правителство е оставяло далеч по-висок дълг от очакваното: бюджетният дефицит през 2011 г. е бил в размер на на 8,5% от БВП, докато социалистите първоначално твърдяха, че е шест процента.

Но за постигането дори на ревизираните цели страната трябва да направи съкращения и да увеличи данъци. В разгара на кризата правителството планира да спести 42 млрд. евро, от които 15 млрд. евро при общините и регионите. Икономистите се опасяват, че иберийците, подобно на гърците, ще попаднат в низходящата спирала на рецесия и спестявания.

За да се избегне това, консерваторите планират да пощадят вътрешния пазар. Така например няма да има допълнително намаляване на пенсиите и заплатите в публичния сектор. Мадрид иска да избегне и увеличение на ДДС. Въпреки това испанците ще бъдат засегнати по-високо, заради увеличението през февруари на данъка върху доходите. И пушачите ще трябва да си бъркат по-дълбоко в джобовете си.

В допълнение централното правителство планира съкращаване на бюджетния орган на регионите. То заплашва проблемните области, че от май ще минат под финансов контрол. Мадрид ги счита за отговорни за провала да се постигнат целите за дефицита. На 17-те полуавтономни региони се пада почти половината от разходите на правителството. Преди всичко управляваната от социалистите Андалусия се противопостави на мерките за строги икономии.

От управляващата консервативна Народна партия вече дойдоха и първите настоявания, че регионите трябва да се откажат в полза на централизирано правителство. Но министър-председателят Рахой не държи на такова радикално лечение.

Последна актуализация: 22:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 6
Иван Митев
преди 12 години
По произход стопанската криза в Испания е първична, защото се развива поради само една причина НЕПРИГОДНО за евро държавно финансова управление.До 24 часа след прекратяване на грешно финансово поведение и се приложи ГОДНО за евро финансова управление. кризата в Испания ще е успешно премахната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
vankata89
преди 12 години
Готово. Правя агенция Bai Ivan Corp. и давам на Гърция, Италия и Испания AAA, а за Щатите специално измисления от мен кредитен рейтинг UGZ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
На всички става ясно, че Standard & Poor's е виновна за бедите и явно стои в дъното на цялата работа. Сега някой като Roland Berger трябва да се заеме, да спретне една хубава европейска рейтингова агенция, а защо пък да не се пръкнат и няколко такива и нещата ще се оправят .... От самосебеси ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още