IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария ще поиска от МВФ под 20 млрд. евро

Фондът има готовност да започне преговорите с Будапеща

21:12 | 26.04.12 г.
<p>
	<em>Очертават се тежки преговори, защото премиерът на Унгария Виктор Орбан едва ли ще се съгласи МВФ да му извива ръцете. Снимка: Ройтерс</em></p>

Очертават се тежки преговори, защото премиерът на Унгария Виктор Орбан едва ли ще се съгласи МВФ да му извива ръцете. Снимка: Ройтерс

Новият заем на Унгария от Международния валутен фонд (МВФ) вероятно няма да надхвърля 20 млрд. евро, каза председателят на икономическата комисия на парламента в Будапеща Антал Роган, цитиран от Ройтерс.

По думите му сделката може да приключи до края на юни. Това противоречи на прогнозите на редица анализатори, според които конфликтът между Унгария и Европейската комисия заради закона за унгарската централна банка ще отложи процеса на преговорите за третото тримесечие на годината.

Европейският съюз обаче откри пътя за преговорите на Будапеща и МВФ за финансова помощ в сряда, след като Еврокомисията сложи край на петмесечния спор за независимостта на централната банка на Унгария.

Брюксел обяви, че е доволен от уверенията на Будапеща, че законодателството за централната банка ще бъде поправено в съответствие с принципите на ЕС.

Антал Роган обясни, че унгарското правителство е обмисляло през 2008 г. да поиска 7-10 млрд. евро от МВФ, но фондът е решил да удвои сумата. Затова сега властите в Будапеща ще поискат по-малка финансова помощ.

“Мисля, че преговорите могат да започнат в рамките на 2-3 седмици и в зависимост от това колко динамично можем да продължим сделката може да бъде постигната до края на второто тримесечие”, коментира той.

Инвеститорите се надяват, че условията, които МВФ ще постави на Унгария, за да й отпусне финансиране, най-накрая ще спомогнат за прилагането на по-предвидими политики в страната.

Кредиторите е малко вероятно да поискат премахването на плоския данък, но със сигурност ще настояват за реформа на данъчната система в Унгария и засилване на Фискалния съвет.

Опасенията са, че предстоят тежки преговори, тъй като премиерът на страната Виктор Орбан едва ли ще се съгласи да му извиват ръцете. През 2010 г. той прекъсна връзките с МВФ, като заяви, че Унгария се нуждае от повече контрол върху собствените си финанси.

Междувременно от фонда съобщиха, че имат готовност да започнат преговорите с Унгария за нова финансова помощ.
“МВФ приветства напредъка в преговорите между Унгария и Европейската комисия”, коментира говорител на институцията пред Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още