IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Великобритания се оказа в рецесия на фона на повишена инфлация?

В основата са превантивните мерки за бюджетни икономии в комбинация с политиката на АЦБ, пише MarketWatch

14:14 | 27.04.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на Английската централна банка Марвин Кинг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на Английската централна банка Марвин Кинг. Снимка: Ройтерс

Изисква се да сте впечатляващо лош централен банкер, за да имате проблеми с инфлацията по време на рецесия. Но явно точно това е успял да постигне управителят на Английската централна банка (АЦБ) Марвин Кинг, пише MarketWatch. 

През тази седмцица Кралският статистически институт обяви, че през първото тримесечие на годината британската икономика се е свила и технически е изпаднала в рецесия.

Първата защита на Кинг е, че данните са грешни и това наистина може да се окаже така. Проучвания в частния сектор, като индекса за мениджърските поръчки, предполагат, че британската икономика все пак отчита минимален растеж.

Британската търговска камара изтъкна именно този аргумент в сряда - данните на статистическия институт просто не са верни и британската икономика всъщност нараства.

В миналото статистическият институт наистина се е случвало да подценява брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Дори и да е така, в най-добрия случай растежът на британската икономика е анемичен, докато инфлацията е значителна – с цял процентен пункт над заложените от АЦБ 2%, още от януари 2010 г.

Как Великобритания се оказа в тази ситуация? Най-очевидното обяснение е, че британският премиер Дейвид Камерън и дясната му ръка, министърът на икономиката Джордж Озбърн, предпочетоха да предприемат превантивни бюджетни икономии веднага след като поеха властта през май 2010 г. 

Но, това което често остава незабелязано е негласното споразумение между Озбърн и Кинг, че централният банкер ще задържи лихвените проценти, ако правителството ограничи разходите си. И двете страни спазиха обещанията си, като Кинг дори предприе вливане на ликвидност в мащаб, сходен с този в САЩ.

В САЩ резултатът далеч не е фантастичен – неуверена, но все пак растяща икономика, на фона на леко завишена инфлация. Във Великобритания обаче нещата изглеждат по-зле и на двата фронта.

Това може да е следствие от структурните различия между двете икономики, като по-малкият процент британски домакинства, които държат акции (това ограничава ефекта на натрупване на богатство при вливането на ликвидност) и доста по-ограниченият размер на пазара на корпоративни облигации. Освен всичко това САЩ предприеха и фискална експанзия.

Наистина Великобритания има по-голяма експозиция към Европа от САЩ, но когато британският кабинет наложи бюджетните икономии, дъговата криза далеч не беше нещо ново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Абе верно ли, че в провинцията там от 60 до 80% от населението работят в "държавния сектор" ? нещо такова четох тук...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
skitalo
преди 12 години
Всичкото е много просто. Липса на структурни реформи, корупция в управлението и опит да се замажат нещата с печатане на пари и изкуствено поддържане на нисък лихвен процент (който е чисто административен естествено и не отразява пазарните настроения).Вместо да орежат социалните помощи и да спрат наливането във фалирали банки, както и да орежат огромната администрация в държавния, общинския и здравният сектор, те предпочетоха да запазят статуквото, за което всички ще си платим скъпо...Естествено обикновеният избирател и във Великобритания е *** и не вижда как го пързалят полечка към дъното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още