IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Praktiker изненадващо е намалил оперативната си загуба

Бизнесът на концерна в Германия се разраства, но международните му операции се развиват разнопосочно

11:21 | 26.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В Германия концернът отчита увеличение на приходите с 3,7% до 507,8 млн. евро. <em>Снимка: Praktiker</em></p>

В Германия концернът отчита увеличение на приходите с 3,7% до 507,8 млн. евро. Снимка: Praktiker

Германската верига магазини от типа "направи си сам" Praktiker се бори за живота си. Въпреки това благодарение на растящия бизнес в страната концернът е намалил неочаквано своята оперативна загуба у дома.

Оперативна загуба (EBITA) преди разходите за преструктуриране през първото тримесечие е намаляла с 19,3 на сто до 53,8 млн. евро, съобщиха от компанията в четвъртък. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха коригирана EBITA загуба от 60,4 млн. евро.

Некоригираната загуба EBITA е намаляла с 13,3% до 62,1 млн. евро, в съответствие с очакванията. Нетната загуба обаче се увеличава пет пъти до 76,1 млн. евро, без компанията да споменава причините за това.

Консолидираните продажби се стабилизират на 663 млн. евро. В Германия концернът отчита увеличение на приходите с 3,7% до 507,8 млн. евро. В същото време Praktiker закри 1000 работни места.

„Положителният курс на вътрешния ни бизнес потвърждава убеждението, че сме на прав път", заяви новият председател на борда Томас Фокс. През 2011 г. Praktiker натрупа загуба в размер на около половин милиард евро. Разходите за саниращата програма се оценяват на около 300 млн. евро. 

Международният бизнес обаче не показва единно развитие. Извън макроикономическото развитие, предизвикало слабото търсене в Гърция, компанията отчита загуба в България, Румъния, Турция и Унгария. В Люксембург и Полша (в местна валута) бизнесът е на нивото от миналата година. Ръст на приходите през първото тримесечие има само в Украйна.

Особено през февруари екстремните метеорологични условия в много страни от Източна Европа са довели до значителен спад на приходите. През март обаче има значително подобрение, но не и обръщане на тенденцията. Като цяло международните продажби на сегмента в първото тримесечие са били с 12,1% по-ниски, отколкото в сравнение със същия период на предходното тримесечие и достигат 155,2 млн. евро (предходната година 176,6 млн. евро).

Четири процентни пункта обаче се дължат на валутни ефекти. Ако валутните курсове останат непроменени, спадът в приходите би бил 8,1%. Броят на клиентите същевременно е спаднал с 5,1%.

Зад граница Praktiker е инвестирал през първото тримесечие общо 2 млн. евро спрямо 5,4 млн. евро година по-рано. По-голямата част от вложенията са били в експанзия, а 0,6 млн. евро са били вложени в реставрация на съществуващи обекти. В Люблин (Полша) и Александруполис (Гърция) са били открити по един магазин. В края на първото тримесечие Praktiker International има 111 обекта, с 3 повече от преди година.

В България компанията има девет магазина и за първите три месеца е имала продажби за 8,1 млн. евро, което представлява спад от 4,3% на годишна база. Най-високи спадове обаче има в Гърция - минус 19% и Турция - минус 17,1%.

От около половин година експертът по преструктуриране Фокс работи над нова концепция за заплашения от фалит концерн. При това той държи на концепцията за евтини стоки - „Тук говори цената“. Той иска да изправи компанията на крака с преструктуриране на обектите под надслов „просто по-практични“ и с намаляване на работните места.

Сливането на централата на  Praktiker, която досега беше в Киркел, с тази на дъщерната компания Max Bahr в Хамбург ще стане до края на септември, а социалният план за служителите, които ще бъдат съкратени, вече е договорен

В момента за икономическа целесъобразност се проверяват 230-те обекта на концерна в Германия, 30 от тях се считат за нерентабилни и са заплашени от закриване.

Австрийският голям акционер, инвестиционната компания Maseltov, ще подпомогне концерна при санирането. Австрийците обаче настояват за раздробяване на концерна и продажба на чуждестранния бизнес.

Опитът да се привлекат и облигационерите обаче засега се провали. Те трябваше да се съгласят на намаляване на лихвата по кредит от 250 млн. евро от 5,875% на 1%. В първия опит това да се случи обаче не можа да се намери мнозинство от над 50%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още