IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кабинетът в Берлин одобри сделката с Швейцария за укритите от данъци сметки

Правителството се надява, че опозиционната Социалдемократическа партия ще преразгледа възраженията си и ще подкрепи споразумението в парламента

17:38 | 25.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кабинетът в Берлин одобри сделката с Швейцария за укритите от данъци сметки

Кабинетът в Берлин одобри ревизирана сделка, която ще позволи данъчното облагане на тайни германски депозити в швейцарските банки, залагайки, че опозиционната Социалдемократическа партия (SPD) ще преразгледа възраженията си и ще подкрепи споразумението в парламента, съобщава Ройтерс.

Швейцария и Германия постигнаха новото споразумение по-рано този месец след дипломатически спор, продължил години. Германия настоява, че укритите от богати германци данъци в Швейцария струват на федералния бюджет милиарди евро.

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел беше принудено да ревизира сделката и да въведе по-строги мерки срещу тези които укриват данъци, след като SPD отхвърли първоначалното споразумение през септември.

Въпреки това поправките не успяха да успокоят SPD, която заплашва да наложи вето върху новата сделка в Бундесрата – горната камера на германския парламент, където Меркел няма мнозинство и се нуждае от подкрепата на опозицията.

Меркел залага, че управляваните от SPD федерални провинции в крайна сметка ще смекчат позицията си, съблазнени от потенциалните приходи. Германци държат приблизително 150 млрд. евро в швейцарски банкови сметки.

„Липсата на споразумение е най-лошия изход за всички“, се посочва в изявление на германското финансово министерство.

„Без споразумението приходи за милиарди евро щяха да бъдат безвъзвратно загубени. При това укритите депозити продължават да нарастват. Евентуалното отхвърляне на споразумението ще се отрази на публичните финанси“, се посочва още в изявлението.

Някои наблюдатели изтъкват, че SPD може да се окаже по-сговорчива след регионалните избори през май, включително в най-населената германска провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Решението на Швейцария да издаде заповеди за арест на трима германски данъчни служители, обвинени в индустриален шпионаж, заради това, че са купували банкова информация за германци, укриващи парите си в алпийската страна, нагнети напрежение допълнително, точно преди постигането на сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още