IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще предложи увеличаване с 6,8% на бюджета на ЕС за 2013 г.

Комисията обаче рискува обвинения в двоен стандарт, тъй като е лидер по отношение на призивите за бюджетна дисциплина в Европа

12:47 | 25.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕК ще предложи увеличаване с 6,8% на бюджета на ЕС за 2013 г.

Представители на Европейската комисия трябва днес да представят предложение за увеличаване с 6,8% на бюджета на Европейския съюз за 2013 г., като това ще бъде отправната точка за преговорите с 27-те държави-членки, съобщи ВВС.

Част от страните в ЕС, включително Великобритания, постоянно призоваваха комисията да понижи плановете си за разходите. Очаква се обаче представители на ЕК да обявят, че увеличаването на бюджета е необходимо за изпълнението на първостепенните ангажименти на ЕС.

Комисията трябва да финансира поредица от дългосрочни проекти, например инфраструктурни и изследователски програми, които е законово длъжна да реализира. Тя обаче рискува обвинения в двоен стандарт, тъй като е лидер в призивите за бюджетна дисциплина в Европа.

Бюджетът на ЕС за 2012 г. е 129,1 млрд. евро, което представлява ръст от 1,9% спрямо предходната година.

Най-голям дял в разходната част - 45,9% - заема финансирането в подкрепа на ръста и работните места в по-слабо развитите региони на ЕС, познато и като „кохезионни фондове“. За земеделие и рибарство се предвиждат 40,8%, докато разходите за управлението на ЕС достигат 5,6% от общия бюджет.

„Обичайната практика е първоначалното предложение на комисията да бъде коригирано в посока на понижение“, заяви Ричард Корбет, съветник на председателя на ЕС Херман ван Ромпой. По думите му едва 2% от публичните разходи се правят на общоевропейско ниво.

Смята се, че британското правителство ще бъде сред онези, които ще се противопоставят на каквото и да било увеличаване на бюджета. „Обединеното кралство последователно се придържа към позицията, че в период на затягане на коланите ЕС трябва да демонстрира бюджетно въздържание“, заяви британски правителствен говорител пред Ройтерс.

Същевременно се очаква по-бедните страни в ЕС да настояат за запазване на разходите за регионално развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още