IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахователи в Европа очакват „златна година“

Компаниите използват загубите от природните бедствия през миналата година, за да повишат застрахователните премии

20:32 | 23.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Застрахователи в Европа очакват „златна година“

Цените по имуществените застраховки през първите 3 месеца на годината „продължават да са устойчиви“, заявиха през април от Marsh & McLennan Cos., втория по големина застрахователен брокер в света.

Allianz очаква „благоприятен ценови ефект на няколко пазара“ и „стабилен ръст“ в сегмента за имуществени застраховки, посочи през март при публикуването на годишния отчет главният изпълнителен директор Михаел Дийкман. Компанията си е поставила за цел през тази година да увеличи оперативната си печалба с до 11%.

При автомобилните застраховки, които са най-големият сегмент от пазара в Германия в областта на застраховането на имоти и от бедствия, през миналата година приходите от застрахователни премии са нараснали с 3,5% до 20,9 млрд. евро, след като средната цена на застрахователна полица нарасна за първи път от 2004 г. насам, заявиха на 18 април от Асоциацията на германските застрахователи. Нивата на премиите по застрахователните полици обаче все още са сравними с тези от началото на 80-те години, добавиха оттам.

Застрахователите се опитват да понижат разходите и да увеличат цените на фона на забавящия се икономически ръст и пазарните сътресения, заяви Аксел Леман, главен риск мениджър в Zurich Insurance.

„От края на Втората Световна война имахме непрекъснат ръст, но тези времена отминаха“, припомни Леман. „За да преодолеят намаляващите приходи от инвестиции, застрахователите трябва да понижат разходите, да увеличат застраховките и да се концентрират върху компенсиращи риска цени“, добави той.

Цената по презастраховането се повиши с удължаването на полиците от 1 април, концентрирани върху азиатско-тихоокеанския регион, след загубите от миналата година, които дойдоха от земетресенията и наводненията в Япония, Тайланд и Нова Зеландия, съобщиха на 5 април от презастрахователния брокер Guy Carpenter & Co.

Около две трети от презастрахователните договори в областта на имуществените застраховки и природните бедствия по принцип идват от подновяването им през януари, а остатъкът – с подновяването през април и юли.

От най-голямата презастрахователна компания в света Munich Re очакват допълнително повишаване на цените през годината, особено в засегнатите от загубите региони. Общите загуби на компанията от природни бедствия през миналата година почти се утроиха до 4,5 млрд. евро.

Цените по първоначално сключените застраховки в сегмента на имотите и природните бедствия „започват да се повишават, но все още не са достатъчни, за да компенсират спада в лихвените проценти“, съобщиха на 17 април от най-големия им конкурент Swiss Re.

Тенденциите по отношение на ценообразуването „са в посока на подобрение“, смята Джордж Куин, главен финансов директор в Swiss Re, където обезщетенията за природните бедствия през 2011 г. са на стойност 3,48 млрд. долара.

Макар от Aon Benfield да оценяват загубите на застрахователите от природни бедствия през първото тримесечие на по-малко от 3 млрд. долара при почти 53 млрд. долара за аналогичния период на 2011 г., те остават заплаха в прогнозите за печалби, заяви Кристиан Мушик, анализатор в  Silvia Quandt Research във Франкфурт.

Сезонът на ураганите в Атлантическия океан започва на 1 юни и продължава до края на ноември, припомня той. „Каквото и да се случи с цените, ще бъде затъмнено от претенциите за обезщетения от природни бедствия“, смята Мушик. „Един голям ураган, достигнал САЩ, може да свали печалбите само с един удар. По-високите цени със сигурност няма да успеят да компенсират подобно нещо“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още