IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup: Рейтингите на Испания и Италия ще бъдат понижени

Испания ще трябва да получи международна помощ до края на годината, прогнозират икономисти на банката

21:28 | 19.04.12 г. 3
Citigroup: Рейтингите на Испания и Италия ще бъдат понижени

До края на годината, рейтингите на Испания и Италия ще бъдат понижени от Moody’s Investors Service и Standard & Poor’s, поради рецесията и задълбочаващата се криза, прогнозират икономисти на Citigroup Inc., цитирани от Bloomberg.

През следващите 2 до 3 тримесечия, кредитните им рейтинги, наред с тези на Ирландия и Португалия, ще бъдат понижени с поне една степен, се казва в доклад на Citigroup, публикуван в сряда.

„Дефицитите ще надхвърлят официалните прогнози във всички икономики от периферията на еврозоната, както през тази, така и през 2013 г.“, се посочва в доклада.

„Испания ще трябва да получи някаква международна помощ до края на годината“, изтъкват още икономистите на банката.

Испанският премиер Мариано Рахой нееднократно е заявявал, че страната му няма да има нужда от спасителен пакет, предоставен от Европейския съюз (ЕС), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ).

На 13 февруари Moody’s постави и двете страни под наблюдение, с възможност за нова негативна корекция на кредитните им рейтинги. В същия ден агенцията понижи рейтингите на 6 европейски страни, включително на Италия до А3 от А2 и на Испания до А3 от А1.

Месец по-рано, Standard & Poor’s понижи рейтинга на 9 страни от еврозоната, включително на Испания до А от АА- и на Италия до BBB+ от A. Агенцията постави негативна перспектива пред рейтингите и на двете страни.

Citigroup очаква S&P да понижи рейтинга на Испания с две степени, по късно тази година, а Moody’s с една. Според икономистите на банката, двете агенции ще понижат рейтинга на Испания и с още една степен, но в по-дългосрочен план.

Това ще остави Испания „в дъното на инвестиционния спектър и означава, че дори страната да получи външна помощ, тя вероятно ще запази някакъв достъп до облигационните пазари в средносрочен и дългосрочен план“, се посочва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 31 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Митев, спомняш ли си как Цезар Август решава дълговия проблем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 4
Иван Митев
преди 12 години
Спасението е възможно спира се причината и опасността от развитие на криза ще е ликвидирана.Ако Италия и Испания бяха с ГОДНО за евро финансово управление тези две държави щяха да са без държавен дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 1
tigerdragon
преди 12 години
Добро утро! Ние - гордите читатели на Инвестор - от половин година предупреждаваме, че Италия и Испания отиват на зле - сега "експертите" от Ситигруп потвърждават... :)))))) Инвеститорите да зарязват Мудис и Гудис и да хващат да четат тук!Като се замислиш, не е добре в тоя форум да има повече мисъл, отколкото в официалната политика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още