IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард вижда „тъмни облаци“ пред глобалното икономическо възстановяване

МВФ подкрепя идеята финансовата помощ да бъде предоставена директно на испанските банки, вместо на правителството в Мадрид

20:42 | 19.04.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард</em><em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Събират се „тъмни облаци“ на хоризонта на „неувереното“ глобално икономическо възстановяване, казва изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от MarketWatch.

“Ситуацията е крехка и рисковете все още са високи“, заяви Лагард на пресконференция в началото на пролетната среща на МВФ и Световната банка (СБ), стартирала днес.

Европа остава „епицентър“ на рискове, посочва тя. В допълнение към новите пазарни сътресения, банките свиват балансите си в опит да се защитят.

Лагард подчертава, че европейските политици трябва „да поддържат темпа на реформите“.

Лагард защити осъществените в еврозоната реформи, изтъквайки че регионът определено е укрепил защитната стена, създадена да овладее разпространението на дълговата криза.

Заделените фондове са на разположение на Испания, да помогне на банковия си сектор, казва Лагард.

МВФ подкрепя идеята финансовата помощ да бъде предоставена директно на банките, вместо на испанското правителство, допълва тя.

На отделна пресконференция президентът на световната банка Робърт Зелик заяви, че Испания и Италия се нуждаят от помощ.

„Допълнителни мерки ще са необходими“, казва Зелик, тъй като предоставените от Европейската централна банка (ЕЦБ) извънредни заеми за банковата система в размер на 1,3 трлн. долара „са на път да се изхабят“.

„Определено би помогнало ако те получат някаква помощ... която да стимулира икономическия растеж и да осигури политическа подкрепа за реформите“, допълва той.

Зелик отбелязва, че е притеснен, че свиването на балансите на европейските банки ще се отрази негативно на глобалната финансова търговия.

Това ще засегне износители, като страните от екваториална Африка, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
тъмни облаци - може да се разсеят, но вероятността от градушка е голяма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Кака Лагард вижда "тъмни облаци" щото не вижда кой ша финансира МВФ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
При запазване на досегашната непълноценна практика, ползването на новите допълнителни средства на МВФ ще доведе до развитие на по-голяма стопанска криза.Зависимостта е:1/ Заради НЕПЪЛНОЦЕНЕН начин на финансово управление се развиват стопански диспропорции.2/ При наличие на този управленски недъг, колкото повече МВФ подпомага стопанския живот и се създава по-голям брутен вътрешен продукт толкова повече се разрастват тези диспропорции.3/ Уголемените диспропорции от сегашната финансова грешка предизвикват управленски трудности и (при достатъчно време) криза.Разрушителната сила на криза е пряко зависима от големина на създадени диспропорции.Ползването на заеми от МВФ подсигуряват временно отлагане на стопански трудности от създадени диспропорции, за сметка на бъдещи завишени щети за участници в стопански живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
freshamm
преди 12 години
МВФ дава пари на банките , ама тез пари са на данъкоплатците , или ако ги напечатат пак данъкоплатците ще трябва да работят за да ги остойностят и същите тези данъкоплатци плащат и лихви на същите тези банки ! Значи не стига че ни дерат с лихви , ами да им дадем и данъците си ? Ами да си събуем гащите и ... поне да сме напълно наясно за що иде реч..... я да ги оставим вече да фалират , богатите ще си загубят влоговете ,народа ще се отърси от оковите на лизинги и кредити и всичко отначало !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
dani de vito
преди 12 години
Такаа ,и това след наляти над един трилион евро в банките ? По дяволите , вместо банките да служат на хората , ще трябва пак да ги спасяваме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още