IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Европейските банки ще свият балансите си с 2,6 трлн. долара

До края на следващата година банките в региона ще продадат близо 7% от активите си, което ще се отрази на кредитирането, предупреждава Фондът

11:18 | 19.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Европейските банки ще свият балансите си с 2,6 трлн. долара

Евентуално драстично свиване на балансите на европейските банки през следващите 18 месеца може да застраши финансовата стабилност и икономическия растеж в Европа и света, прогнозира Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Financial Times.

Публикуваният в сряда Доклад за глобалната финансова стабилност предупреждава, че за въпросния период европейските банки планират да свият балансите си с 2,6 трлн. долара.

Освен ако европейската администрация не предприеме адекватни действия, до края на следващата година банките в региона ще продадат почти 7% от активите си.

МВФ очаква по-голямата част от това понижаване на дълговата тежест да бъде осъществено чрез продажба на акции и активи, които не спадат към основния капитал на банките.

Въпреки това според Фонда, кредитирането в региона ще се свие с 1,7% и това ще се отрази на икономиката като цяло.

Въпреки че МВФ признава необходимостта от по-нисък ливъридж в банковия сектор поради финансовата разточителност предшествала кризата, организацията предупреждава, че евентуално „синхронизирано понижаване на дълговата тежест“ може да доведе до финансова нестабилност и да се отрази на икономиката.

МВФ подкрепя противоречивото искане на Европейската банков регулатор (EBA) за повишаване на капиталовата адекватност на европейските банки до минимум 9% с аргумента, че по-високите капиталови буфери подкрепят пазарната капитализация на финансовите институции.

„Банките с по-високо съотношение на капиталова адекватност се представиха по-добре на фона на европейската дългова криза“, посочва МВФ, допълвайки, че през последните 2 години ръст от 1% процентен пункт на капиталовата адекватност е прибавял 0,5% към месечната възвращаемост от акциите на съответните банки.

В доклада си Фондът предупреждава и за рисковете от все по-бързото стопяване на „сигурните“ активи. „Държавите, чийто облигации се смятат за сигурни са все по-малко, като до 2016 г. този пазар вероятно ще се свие с 16%, или 9 трлн. долара.“ Фондът очаква тази тенденция да повиши цените на малкото останали „сигурни“ активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още