IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ установи какво влияе най-силно върху акциите на европейските банки

Рискът от държавен фалит и данните за бизнес активността са били с най-силна тежест в периода 2006-2011 г., сочи изследване на фонда

18:35 | 18.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ установи какво влияе най-силно върху акциите на европейските банки

Движещите сили с най-голяма тежест по отношение на стойността на акциите на европейските банки са някои индикатори за риска от държавен фалит и икономическата активност, става ясно от изследване на Международния валутен фонд, публикувано днес и цитирано от MarketWatch.

Изследването е част от по-обширния доклад за световната финансова стабилност, който МВФ представя два пъти годишно.

При наблюдение на 37 банки в периода между 2006 и 2011 г. проучването разкрива, че кредитните институции са най-чувствителни към риска от държавен фалит, измерен чрез застраховките за защита срещу фалит в Белгия, Гърция, Ирландия, Италия, Португалия и Испания, и към икономическата активност, измервана чрез индекса на бизнес активността в производството на еврозоната.

Пазарната волатилност (измервана чрез индекса VIX) и пазарните условия на финансиране (измерени чрез рисковите премии по междубанковите заеми) имат по-малък ефект.

Изследването показва, че по-добрата капитализация съдейства за по-висока възвращаемост. Банките с по-ниско ниво на ливъридж се справят по-добре през целия посочен период, а тези с по-висока капиталова адекватност се представят по-добре през периода на европейската дългова криза.

Между 2009  и 2011 г. всеки процентен пункт ръст на капиталовата адекватност се възнаграждава с 0,5% по-висока месечна възвращаемост от акциите на съответната банка.

Проучването разкрива също, че рискът от държавен фалит и икономическата активност в Европа влияят върху американските и британските банки подобно на начина, по който това се получава при европейските банки. Най-малко чувствителни към проблемите в Европа са японските банки, но дори тук изследването на МВФ открива връзка.

През последните 5 години европейските банки са донесли загуби за инвеститорите от 78% в доларово изражение, сочат данни на FactSet Research, публикувани в понеделник. Финансовите компании в американския индекс Standard & Poor's 500 за същия период са понесли загуби от 53%, а тези в британския индекс FTSE 100 – от 62%.

В доклада за световната финансова стабилност се посочва също, че се наблюдават по-малко пазарни и ликвидни рискове в сравнение с предишния доклад от септември, но нивата на риск в макроикономическите, бюджетните и финансовите условия, кредита и развиващите се пазари остават без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още