IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос: Не може да се вярва на испанските аукциони

Това е изкуствено контролиран пазар, който е функция на местните банки, а не на инвеститорския интерес, изтъква мениджърът

17:50 | 18.04.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бил Грос: Не може да се вярва на испанските аукциони

Бил Грос, съоснователят на Pimco, най големият облигационен фонд в света заяви, че няма да участва в планирания за четвъртък аукцион на 2- и 10-годишни испански ДЦК, тъй като „това е изкуствено контролиран пазар“, на който той няма доверие, съобщава CNBC.

„На практика аукционът е функция на испанските банки“, казва той. „Вие не може наистина да имате доверие на аукциони в Испания, или където и да е другаде в Европа, тъй като те са функция на местните банки, а не на интереса на външните инвеститори“, казва Грос.

Все пак това не означава, че частни инвеститори като Pimco няма да купуват испански облигации, но те едва ли ще го направят понеже качеството на предлаганите книжа е предопределено от слабата местна икономика, посочва той.

Във вторник испанското финансово министерство продаде 12-месечни облигации за 2,09 млрд. евро и 18-месечни облигации за 1,09 млрд. евро, които заедно слабо надхвърлят заложения 2 до 3 млрд. евро рейндж.

В съобщение в Twitter Грос сравни Испания с „тумор“, допълвайки, че „когато имате толкова голям тумор, той може и да не е фатален, но определено пречи на функционирането на останалите органи“.

Той изтъква, че Европейската централна банка (ЕЦБ) „е изразила нежелание да продължава да изкупува правителствени дългове“ и особено този на Испания.

„Те не са правили това от месец. В Испания, когато беше възможно, там нямаше реално изкупуване на облигации от страна на ЕЦБ“, допълва Грос. „ЕЦБ е все по-германска и все по-малко фокусирана върху Южна Европа.

По-рано днес Германия продаде 2-годишни ДЦК при рекордно ниска лихва от 0,14%. Берлин продаде облигации за 4,21 млрд. евро, след като получи заявки за 7,67 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 17 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
външни инвеститори= американо-юдею-илюминантски организаций и затворени общества по тази логика ако падне астероид в моя парцел земя и вътре има Х тона злато на стоиност 5 трлн евра и аз реша да играя на късо злато то тогава означава ли че след като спадне цената на златото инеститорите са успокоени и оптимисти за бъдещети и кризата я няма?всичко идва от спекулантите и от заповедите който изпълняват от политиците...а спекулантите не са рибките който търгуват от домовете си не тези имам напредвид
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 0
cymru
преди 12 години
Нещо за сребърния фонд не е ли казал - хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
prodigal
преди 12 години
Вие не може наистина да имате доверие на аукциони в Испания, или където и да е другаде в Европа, тъй като те са функция на местните банки, а не на интереса на външните инвеститори, казва Грос.Хахаха, по тази логика американските книжа са направо турбо маниполирани..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още