IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC ще набира капитал в китайски юани в Лондон

Лондон не се съревновава с Хонконг и има единствено спомагателна роля, осигурявайки западно пристанище за бизнеса в юани, коментира британският премиер

14:30 | 18.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
HSBC ще набира капитал в китайски юани в Лондон

HSBC ще набира средства в китайски юани в британската столица, превръщайки се в първата банка, която има възможността да стартира подобен бизнес извън континентален Китай и Хонконг, съобщава BBC.

Британският премиер Джордж Озбърн заяви, че Лондон е на път да се превърне в основния западен център за търговия в китайска валута.

Банката ще емитира сравнително малки суми - до 200 млн. юана (20 млн. британски лири), като облигациите ще бъдат листнати на Лондонската фондова борса.

„Нека бъда ясен, Лондон не се съревновава с Хонконг и има единствено спомагателна роля, осигурявайки западно пристанище за бизнеса в юани“, посочва Озбърн.

В края на 2011 г. депозитите в юани в Лондон надхвърлиха 109 млн., разкриват данни на британското финансово министерство.

HSBC предлага деноминирани в юани 3-годишни облигации при 3%-3,25% лихва, отбелязва Financial Times.

Облигационният пазар в китайска валута в Хонконг нараства бързо. През първото тримесечие на годината издадените в юани облигации са се утроили до 50,7 млрд. юана от 18,6 млрд. година по-рано, съобщава Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още