IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Спасителен пакет за Испания? Не „дали“, а „кога“!

Състоянието на банковия сектор, следствие от краха на пазара на имоти, може да принуди страната да поиска дори две спасителни програми

08:25 | 19.04.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Експерти: Спасителен пакет за Испания? Не „дали“, а „кога“!

В документ, публикуван тази седмица, Даниел Грос и Чинция Алчиди от Центъра за европейски политически изследвания правят оценка, че общите натрупани задължения в испанския строителен сектор и този на недвижимите имоти са за над 380 млрд. евро, което представлява около 37% от брутния вътрешен продукт на страната.

„Прекомерната задлъжнялост в жилищния сектор сама по себе си не би трябвало да доведе до остра финансова криза, ако бе финансирана от спестяванията на населението. За съжаление в Испания случаят не бе такъв“, пишат те.

Вследствие на това икономисти очакват, че испанският банков сектор няма да има никакъв друг избор, освен да бъде рекапитализиран. Не е вероятно правителството да финансира подобна операция, докато се опитва да понижи бюджетния дефицит, а частните инвеститори не са склонни да инвестират в толкова проблемен сектор. Това насочва към ЕИФС като най-вероятна възможност за банките и евентуално за правителството.

„Испания няма да остане без средства и тя изпреварващо набра достатъчно“, посочва Мегън Грийн, старши икономист и специалист за еврозоната в Roubini Global Economics. „Има възможност обаче спасителната помощ за банките да се наложи да бъде поискана по-рано, макар да смятам, че това ще стане догодина“, добавя Грийн.

Тя обаче очаква, че ще са необходими два спасителни пакета – за страната и за банковия сектор, като за Гърция и Ирландия бе осигурена подобна програма. „Банковият сектор е само едно парченце от пъзела в Испания“, убедена е Грийн. „Спасителен пакет за банките може да се справи само с част от проблема“, подчертава тя.

Съществуват съмнения, че еврозоната е подготвена по-добре за организиране на спасяването на Испания, отколкото преди 2 години, въпреки настоящите програми в три от страните и създаването на фонд от 800 млрд. евро за справяне с проблемите, опустошаващи икономиките в региона.

„Когато стане дума за това как да се процедира с Испания, мисля, че те се връщат пред масата за проекти“, твърди Грийн. „Просто не са научили нищо от първите три спасителни операции“, добавя тя.

След това проблемът за политиците от еврозоната ще бъде какво да се прави с Италия, осмата световна икономика, чийто брутен вътрешен продукт е с 50% по-голям от този на Испания.

От месеци доходността по испанските и италианските държавни облигации се движи в близки граници, отразявайки еднаквия риск, който инвеститорите виждат в двете държави от Южна Европа. „Испания и Италия са тясно свързани“, категорична е Грийн. „Ако Испания получи спасителна помощ, ЕС ще трябва да осигури подкрепа и за Италия“, изтъква тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Чували ли сте за сборника от преспивни песнички за пазари и мелодиите в тях: - "... испанският премиер Мариано Рахой и министърът на икономиката Луис де Гиндос непрекъснато повтарят, че страната не се нуждае от международен спасителен финансов пакет" - "Не мисля, че Испания ще има нужда от външна подкрепа, каза Юнкер." - "Германският министър на финансите Волфганг Шойбле също отхвърли сравненията с държавите, които вече изпълняват програми за получаване на спасителна помощ." ......?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Иван Митев
преди 12 години
Възможностите за испанското правителство са:1. Да продължава НЕПРИГОДНО за евро свое финансово управление, което ще подсигурява допълнително развитие на стопанска криза.2. Да подобри своето финансово управление и същото да стане ГОДНО за евро, което ще премахне сегашната стопанска криза.До 24 часа след прекратяване на сегашната финансова грешка стопанската криза ще е успешно неутрализирана.Пример: Ако Испания бе с подобрено финансово управление и същото е ГОДНО за евро Испания ще е без държавен дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още