IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Спасителен пакет за Испания? Не „дали“, а „кога“!

Състоянието на банковия сектор, следствие от краха на пазара на имоти, може да принуди страната да поиска дори две спасителни програми

08:25 | 19.04.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Експерти: Спасителен пакет за Испания? Не „дали“, а „кога“!

„Основната картина в Испания е драматична, но дотолкова драматична ли е, че да изисква спасителен финансов пакет още утре? Не“, посочва Бжески. „Но ако погледнем напред, да речем през следващите 6 месеца, няма да се изненадам, ако се наложи те да приемат някаква форма на европейска подкрепа“, подчерта той.

Не всички анализатори обаче са толкова песимистично настроени, а някои от тях твърдят, че 4-месечното управление на новото правителство започва да дава резултати по отношение на новите цели, които въпреки това все още изискват непопулярни мерки на строги икономии, и се залавя с преодоляването на структурните проблеми в икономиката.

„Видяхме по-голям напредък за няколко дни, отколкото за 4 месеца“, заяви Жил Мьок, икономист в Deutsche Bank. „Това е вътрешно устойчива държава, но тя трябва да вземе своите решения“, отбелязва той.

Други наблягат на разликите и се опасяват, че Испания ще повлече и Италия, която изпитва подобни проблеми с нарастващите разходи по обслужване на държавния си дълг.

„Докато гледам на екрана си как доходността по 10-годишните испански облигации надхвърля 6%, нещата отново започват да стават обезпокоителни“, заяви Питър Уестуей, главен икономист за Европа в компанията за управление на инвестиции Vanguard. „Ако те достигнат между 6,5% и 7%, положението става много проблематично, а ако Италия надмине отново Испания в това отношение, ще стане много сериозно“, подчерта той.

Опасенията на пазара за четвъртата по големина икономика в еврозоната се задълбочиха през последната седмица. Доходността по 10-годишните испански държавни облигации, която отразява риска, придаван от инвеститорите за притежаване на испански дълг, надхвърлиха границата от 6% годишно – ниво, над което други държави от региона със сериозни финансови проблеми се принудиха да поискат помощ.

Пазарите пък изпаднаха в ужас, когато преди месеци Рахой облекчи целите за понижаване на бюджетния дефицит през настоящата година.

Една от ключовите неизвестни за Испания в момента е в колко тежко положение се намират банките. Испанският жилищен пазар, който някога бе двигател на икономиката, е в хаос от над 4 години, но цените все още не са се понижили дотолкова, че икономистите да потвърдят, че целият въздух от балона е изпуснат.

Само когато цените достигнат дъното, експертите ще могат да изчислят размера на ипотечния дълг, останал в балансите на банките, и в резултат – колко допълнителен капитал ще е нужен, за да бъде оздравен секторът.

„Цените до момента са се понижили с около 15-20% от достигнатия връх и вероятно ще трябва да паднат с още 15-20%, преди да достигнат дъното“, смята Бжески. Той преценява, че на испанските банки могат да бъдат нужни до 80 млрд. евро допълнителен капитал, след като бъде изчислен целият ипотечен дълг.

Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Чували ли сте за сборника от преспивни песнички за пазари и мелодиите в тях: - "... испанският премиер Мариано Рахой и министърът на икономиката Луис де Гиндос непрекъснато повтарят, че страната не се нуждае от международен спасителен финансов пакет" - "Не мисля, че Испания ще има нужда от външна подкрепа, каза Юнкер." - "Германският министър на финансите Волфганг Шойбле също отхвърли сравненията с държавите, които вече изпълняват програми за получаване на спасителна помощ." ......?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Иван Митев
преди 12 години
Възможностите за испанското правителство са:1. Да продължава НЕПРИГОДНО за евро свое финансово управление, което ще подсигурява допълнително развитие на стопанска криза.2. Да подобри своето финансово управление и същото да стане ГОДНО за евро, което ще премахне сегашната стопанска криза.До 24 часа след прекратяване на сегашната финансова грешка стопанската криза ще е успешно неутрализирана.Пример: Ако Испания бе с подобрено финансово управление и същото е ГОДНО за евро Испания ще е без държавен дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още