IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси останаха на зелено въпреки проблемите в Испания

Банковият сектор изостана от ралито, въпреки че вероятно се е оттласнал от достигнатото за сезона дъно, пише MarketWatch

19:24 | 16.04.12 г.
Европейските индекси останаха на зелено въпреки проблемите в Испания

След волатилна сесия в понеделник европейските фондови пазари запазиха печалбите си,  въпреки серия смесени икономически данни от САЩ и новината, че доходността по испанските ДЦК е надхвърлила психологическата бариера от 6%, съобщава MarketWatch.

Stoxx Europe 600 нарасна с 0,34% до 254 пункта, след като миналата седмица изгуби над 2%.

Индексът отбеляза силен ръст, след като се оказа, че продажбите на дребно в САЩ през март е нараснало с 0,8% - резултат многократно надхвърлящ очакваният на анализаторите. Впоследствие обаче, част от спечелените позиции бяха изгубени, след като стана ясно, че доверието в строителния сектор се е понижило за първи път от 7 месеца.

Днес доходността по 10-годишните испанските облигации достигна психологическата граница от 6% и както може да се очаква, насрочените за вторник и четвъртък аукциони на испански ДЦК ще останат в фокуса на пазарите до края на седмицата.

Испанският облигационен пазар пострада, след като стана ясно, че през март испанските банки са потърсили рекордно финансиране от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Доходността по 10-годишните италиански ДЦК нарасна с 14 базисни пункта до 5,55%.

Банковият сектор изостана от ралито, въпреки че вероятно се е оттласнал от достигнатото за сезона дъно.

CAC 40 в Париж се повиши с 0,51% до 3205 пункта, подпомогнат от печалбите на френския нефтен гигант Total.

Акциите на BNP Paribas SA обаче, се понижиха с над 4,5%, докато Credit Agricole SA изгуби близо 5%.

В петък, Moody’s Investors Service обяви, че ще отложи до май плановете си да преразгледа рейтингите на над 100 европейски банки. Анализаторите се опасяват, че рейтингите на повечето от въпросните банки ще бъдат понижени.

Банките бяха засегнати и от информация за обсъждан в Брюксел законопроект, според който изискването за капиталова адекватност за най-големите европейски банки може да бъде повишено до 17% или с 10 процентни пункта над заложените в споразумението от Базел нива.

Акциите на германската Commerzbank AG също се понижиха, въпреки че във Франкфурт, DAX 30 спечели 0,63% до 6625 пункта. Индексът беше подкрепен от доброто представяне на Daimler AG.

В Лондон FTSE 100 се повиши с 0,26% до 5666 пункта, подкрепен от компании от енергийния сектор.

Добро представяне имаха и фармацевтичните гиганти Novo Nordisk AS, GlaxoSmithKline PLC и Sanofi SA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още