IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската икономика изпада в рецесия

Междувременно доходността по 10-годишните испански държавни облигации превиши 6%

13:25 | 16.04.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хиляди испанци протестираха вчера срещу новите планове за намаляване на бюджетните разходи. Снимка: Ройтерс</p>

Хиляди испанци протестираха вчера срещу новите планове за намаляване на бюджетните разходи. Снимка: Ройтерс

Според данни на испанското правителство икономиката на страната отново се свива в началото на годината и по този начин за втори път от 2009 г. насам изпада в рецесия.

„Първото тримесечие се очаква да бъде толкова слабо, колкото и последното тримесечие на миналата година“, заявява министърът на икономиката Луис де Гундос в интервю, публикувано в понеделник от вестника El Mundo.

През последното тримесечие на 2011 г. брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с 0,3%. При две последователни тримесечия със спад се говори за рецесия. „Преди няколко седмици обаче очаквах много по-голям спад“, заяви още министърът.

С цел да се стимулира икономиката, правителството иска да улесни достъпа на средни предприятия до кредити. „Ние ще насърчим пазара за корпоративни облигации, който може да бъде много привлекателен за малките предприятия", казва още де Гундос. Компаниите страдат от недостатъчен достъп до свежи пари. Отпускането на заеми е намаляло наскоро с четири процента.

Междувременно днес сутринта доходността по 10-годишните испански държавни облигации превиши 6 процента, което е ясен признак за опасенията на инвеститорите за способността на страната да намали бюджетния си дефицит, предаде DPA.

Лихвата по испанските дългови книжа днес достигна 6,098 на сто спрямо 5,960 на сто при закриването на пазарите в петък.

Страната трябва да пусна в четвъртък на пазара ценни книжа с падеж 2014 и 2022 година и още отсега емисиите се очертават деликатни, въпреки че Мадрид покри близо 50 на сто от програмата си за финансиране от пазарите от 86 млрд. евро за 2012 г.

Четвъртата по големина икономика в еврозоната все още не успява да се освободи от призрака на евентуална международна спасителна операция. Държавният бюджет за 2012 г. все още не е приет от парламента, но той вече се оказа неактуален. Премиерът Мариано Рахой обяви веднага след Великденските празници допълнителни спестявания. Консервативният министър-председател иска да намали разходите в образованието и здравеопазването с десет милиарда евро.

Кадри от вчерашния протест срещу новите планове за свиване на разходите вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 34 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
И аз искам България да фалира, ама да е фалит от типа гръцки или испански. Защото при нас държавата може да не е фалирала на документи, но средностатистическия човек отдавна е фалирал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 0
bubblehead
преди 12 години
Мда, испанските книжа удариха 6% , българските 2.2% ... интерeсен свят! А България кога ще фалира, ало катастрофиците, май малко преди Германия, а!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още