IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рейтинговата агенция на ЕС на ръба на оцеляването

Roland Berger няма да успее да набере нужното финансиране, смята германското издание на Financial Times

09:10 | 16.04.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протест срещу дейността на кредтните агенции по време на тазгодишния карнавал в Кьолн. Снимка: Getty Images</p>

Протест срещу дейността на кредтните агенции по време на тазгодишния карнавал в Кьолн. Снимка: Getty Images

„Водим преговори с всички големи финансови компании в Европа: германски, френски, швейцарски, италиански", казва Крал, без обаче да назовава конкретни имена. Според първоначалната идея офисът на агенцията ще е във Франкфурт на Майн, но след време е възможна появата на други два-три офиса и в други държави.

За разлика от конкурентите си новата европейска агенция ще се обвързва с конкретни ангажименти на базата на анализите, които изготвя. Това означава, че клиентите могат да търсят отговорност за понесени щети на база на оценки, които са се оказали неточни. Това ще бъде и най-силният мотив за агенцията да представя внимателни анализи.

Ролан Бергер, който е основател на консултантската агенция и лобира за създаването на европейска агенция, пояснява, че новата структура ще бъде преди всичко частна инициатива и че ще се регистрира като неправителствена организация, чиято цел не е печалбата, а по-скоро ще функционира на принципа на фондация. Общо 30 инвеститори от финансовия сектор трябва да допринесат с по 10 млн. евро. След пет до седем години новата агенция трябва да се е наложила до такава степен, че заемодателите да получат парите си от паричния поток.

Бергер не иска да посяга на парите на данъкоплатците, за да не навреди на агенцията чрез подозрения за близост до държавите. Според информация на FTD консултантите обаче разчитат в последно време и на възможна подкрепа от Берлин. Споменават се приходите от евентуален данък върху финансовите транзакции или задължителна такса за бизнеса.

Представители на коалиционното правителство на ХДС-СвДП отричат, че се обсъжда държавно финансиране. „Аз съм категорично против идеята за финансиране на Европейската агенция за кредитен рейтинг с държавни пари", казва заместник-председателят на парламентарната група на ХДС Майкъл Майстер.

Roland Berger обаче не иска да погребе напълно проекта. Една малка група от финансисти във Франкфурт ще осигури най-малко толкова пари, че работата по основната идея да бъде продължена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 12 години
"...ще е много по-лоялна както към страните от ЕС, така и към местните компании..."Лоялен, по-лоялен, най-лоялен... към страните от ЕС.. Ай сиктир !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Смях на филийки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още