IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската икономика продължава да е в застой

В следващите месеци централната банка на страната очаква икономическата активност да остане стабилна

18:44 | 10.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Френската икономика продължава да е в застой

Френската икономика не е постигнала растеж през първото тримесечие и няма знаци за устойчиво възстановяване, предупреди централната банка на Франция, цитирана от Ройтерс.

В редовния си месечен доклад финансовата институция отбеляза, че страната е избегнала рецесията, след като през последните три месеца на миналата година икономиката отбеляза минимален растеж.

Централната банка посочва, че в следващите месеци очаква икономическата активност да остане стабилна, като тази прогноза се потвърждава и от данните за производствения сектор на френската статистическа служба.

Индексът на доверието в индустрията на френската централна банка е останал без промяна през март на 95 пункта. Днес френската статистическа служба съобщи, че промишленото производство през февруари е ускорило спада си до 1,2%, след като през януари падна с 0,1 на сто.

Като цяло обаче индустриалното производство във Франция е отбелязало ръст от 0,3% през втория месец на годината, като основен двигател на повишението е било производството на газ и електричество заради студеното време.

Централната банка на Франция отбелязва, че активността в индустрията се е подобрила, като по-съществени ръстове са постигнати във фармацевтичния и химическия сектори, производството на оборудване за транспорта и високотехнологичните продукти.

Икономистите обаче посочват, че фискалните и икономически ограничения в Европа се отразяват на търсенето на френски износ. Като риск за икономическия ръст на страната се посочва и растящата безработица, която вероятно ще достигне пика си през следващата година.

За сектора на услугите от централната банка на Франция посочват, че бизнес настроенията също остават непроменени, а активността расте благодарение на транспорта и инженерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още