IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Гиндос: Испания няма нужда от финансова помощ

Испанските кредитни институции обаче вероятно ще трябва да наберат още капитал, твърди управителят на централната банка Мигел Ордонес

15:19 | 10.04.12 г.
Де Гиндос: Испания няма нужда от финансова помощ

Испания няма нужда от финансовата помощ на Европейския съюз и Международния валутен фонд, заяви министърът на икономиката и конкурентоспособността на страната Луис де Гиндос, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Разбира се, разтревожени сме, че нивото на риск по испанския дълг надхвърля 400 пункта, но правителството разполага с ясен план за икономически реформи, които ще помогнат на страната да излезе от кризата“, подчерта Де Гиндос.

Същевременно той призна, че обявената вчера реформа в системата на здравеопазването и образованието, която ще позволи да бъдет икономисани допълнително 10 млрд. евро, засега не е оказала благоприятно въздействие върху положението на международните финансови пазари.

Министърът обаче изтъкна, че провежданите от правителството на Мариано Рахой реформи „са насочени не към незабавен ефект, а в средносрочна перспектива“.

Той отхвърли обвиненията на социалистическата опозиция, че правителството е готово в интерес на финансовите пазари да разруши испанското здравеопазване и образование, които формират основата на социалната система на страната.

Междувременно управителят на испанската централна банка Мигел Анхел Фернандес Ордонес заяви, цитиран от Ройтерс, че кредитните институции в страната може да имат нужда от допълнително набиране на капитал, ако икономиката продължи да се влошава.

По думите на Ордонес възстановяването на испанската икономика не е особено вероятно в краткосрочен план.

Испанските банки, които пострадаха от срива на пазара на недвижими имоти в страната, са изправени пред нова вълна от лоши кредити, докато икономиката преживява втора рецесия в рамките на 3 години.

Мнозина анализатори смятат, че ще се наложи правителството да търси допълнително средства или да помоли Европейския съюз за помощ при запълване на празнотите във финансирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още