IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция пак удължи срока за замяната на дълга

Кредиторите, които все още не са се включили в операцията, могат да го направят до 20 април

14:25 | 05.04.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Гърция пак удължи срока за замяната на дълга

Гърция отново удължи крайния срок за замяната на дълга, съобщи Ройтерс.

Атина ще приключи на 11 април размяната на облигации на стойност 20,72 млрд. евро, което е 72% от книжата, емитирани съгласно чуждо законодателство, както и дълговите инструменти на държавните гръцки предприятия.

Кредиторите, които все още обмислят дали доброволно да участват в замяната, ще могат да го направят до 20 април. В края на март пък им беше даден срок за участие до 4 април, припомня агенцията.

Гръцкото правителство има три варианта за действие що се отнася до кредиторите на страната, които отказват да се включат в операцията. Първият е да продължат да обслужват облигациите, вторият е да спрат да обслужват тези дългове, а третият – да отправят ново предложение на инвеститорите, така че да ги убедят да се присъединят към процеса на замяна.

Ако изберат третия вариант обаче властите в Атина трябва да се уверят, че няма да бъдат обвинени в двоен стандарт и инвеститорите, които вече са се съгласили да участват в замяната, няма да бъдат ощетени.

Засега гръцкото правителство все още не е избрало как да действа в ситуацията.

Гърция приключи замяната на по-голямата част от облигациите още преди средата на март. Бяха заменени дългови книжа, емитирани според гръцкото законодателство, с номинална стойност 177 млрд. евро, като кредиторите приеха загуби от около 74%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
По произход днешната стопанска криза в Гърция е първична, защото е от влияние на една особено важна причина употреба на финансово управление, което е НЕПРИГОДНО за стопанство с евро.Спасението е ясно спира се причината и опасността от развитие на сегашната гръцка криза ще е ликвидирана.До 24 часа след прекратяване на налична човешка грешка стопанската криза в Гърция ще е успешно премахната.Пример: Ако Гърция бе подобрила своето управление и същото е ГОДНО за евро тази страна щеше да е със завишени възможности да плаща дълговете си в срок и нейни кредитори няма да понасят болезнени щети за над 100 000 000 000 евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Тия гърци големи мошеници и мързеливци излязоха.74% загуби за кредиторите им а някой други за 1-2 милиарда направо ги погребват. Няма справедливост ей....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още