fallback

Dax се срина с почти 3%

Европейските борси преминаха в тъмночервената зона заради поредица негативни изказвания и новини

19:44 | 04.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Инвеститорите днес бяха консервативни. Снимка: Ройтерс

Всички лоши неща са три. В сряда следобед президентът на Европейската централна банка Марио Драги натисна отново спирачката на европейските борси. В рамките на пресконференция Драги заяви, че инфлацията вероятно ще остане над целта за годината от 2%, но посочи, че е рано да се говори за преустановяване на стимулиращата парична политика.

„Изказването е всичко друго, но не и приятелски настроено към пазара“, заяви Улрих Вортберг от Landesbank Hessen-Thüringen, цитиран от Wall Street Journal. Италианецът не даде сигнали нито за ново понижаване на лихвите, нито за готовност за вливане на ликвидност, коментира още експертът.

Преди това банката остави без промяна основната лихва в еврозоната на ниво от 1%.

Преди изказването на Драги масло в огъня наля и Фед. Американската централна банка не вижда причини за нова монетарна конюнктурна програма. Все по-малко директори на централни банки се обявяват за допълнително вливане на средства за насърчаване на икономиката, както става ясно от протоколи на Фед. 

Третият удар дойде в следобедните часове от очакваните с нетърпение търгове за испански облигации. Инвеститорите се държаха резервирано предвид съмнението им в желанието на иберийците да консолидират бюджета си. Доходността по испанските държавни облигации се повиши на поредния аукцион, подхранвайки опасенията на останалите европейски пазари. Същевременно Испания ще трябва да плаща по-високи лихви отколкото при предишни аукциони.

„Резултатът показва отново, че подкрепата чрез тригодишните търгове на Европейската централна банка расте“, казва анализаторът на Nordea Ян фон Герих.

Основният германски индекс Dax се сви днес 2,8% и затвори на 6784 пункта. Вторичните индекси също затвориха на тъмночервена територия. MDax се сви с 3,2% на 10 505 пункта, а TecDax загуби 2,8%, или 775 пункта.

В Лондон Fin.-Times загуби 134,57 пункта до 5703,77 пункта, в Париж CAC-40 се сви с 93,31 пункта до 3313,47, а в Цюрих SMI загуби 91,87 пункта от стойността си до 6166,79 пункта. 

При единичните стойности акциите на Commerzbank не успяха да убедят инвеститорите въпреки силния интерес на Eurohypo към щатското ипотечно портфолио на стойност 740 млн. евро. Акциите затвориха със спад от 3,5% на 1,78 евро. Повече от 100 заинтересовани са се обадили и са подписали договори за интерес, стана ясно от запознати с процеса източници. Сред интересуващите се са американските големи банки JP Morgan и Wells Fargo, както и финансовият инвеститор Blackstone.

Най-големи губещи в Dax са Infineon и Lufthansa. Производителят на чипове загуби 5,7% от капитализацията си, а най-големият цивилен авиоконцерн приключи търговията със спад от 4,6%. Lufthansa бе натоварена допълнително и от забраната за нощни полети на летището във Франкфурт. Присъдата на местния съд в Лайпциг ще струва по данни на Lufthansa 40 млн. евро от печалбата й, тъй като дъщерното дружество за карго превози е позиционирано точно във Франкфурт. Някои от самолетите на авиокомпанията транспортирали нощем стоки за Азия и Северна Америка. Вниманието на инвеститорите бе приковано и от Общото събрание на Daimler. Там изпълнителният директор Дитер Цитче обяви потенциала за подобрение на концерна пред 6000 акционери. В Берлин Цитче потвърди и средносрочните и междинни цели за приходи и печалба: през 2015 г. трябва да бъдат продадени повече от 1,6 млн. леки автомобила Mercedes-Benz и повече от половин милион камиони. След 2013 г. Daimler ще се цели в среден марж от 9% за автомобилния си бизнес. Акциите обаче не успяха да извлекат печалба от изказването на борбения директор. Те приключиха сесията със спад от 2,3% до 44,71 евро на акция.

Останалите автомобилни компании, листнати на борсата във Франкфурт, също не бяха убедителни. Дори и донякъде положителните данни за продажби зад Океана не допринесоха за ръст. Акциите на Volkswagen спаднаха с 2,7%, а тези на BMW трябваше да се задоволят със спад от 2,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:21 | 10.09.22 г.
fallback