IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ остави без промяна основната си лихва от 1%

Инфлацията вероятно ще остане над прага от 2%, но е рано да се говори за изход от стимулиращата политика, заяви президентът на банката Марио Драги

15:30 | 04.04.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ остави без промяна основната си лихва от 1%

Европейската централна банка остави без промяна основната лихва в еврозоната на ниво от 1%, съобщава CNBC. ЕЦБ понижи основния си лихвен процент на два пъти през ноември и през декември, връщайки го до рекордно ниското ниво от 1%.

Президентът на банката Марио Драги заяви на пресконференция, че инфлацията вероятно ще остане над целта за годината от 2%, но посочи че е рано да се говори за преустановяване на стимулиращата парична политика.

"Задава се известно инфлационно напрежение в краткосрочен план, но инфлационните очаквания в средносрочен план са стабилни", допълни той.

Драги каза също така, че нестандартните мерки на ЕЦБ в подкрепа на ликвидността са временни и че като цяло условията за финансиране на банките са се подобрили. 

Финансовата институция осигури на банките в еврозоната над 1 трилион евро на два етапа през декември и през февруари с цел да успокои финансовите пазари и да спечели време за правителствата, за да се захванат с преодоляването на дълговата криза в региона.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
optional
преди 12 години
Иван Митев и Каро - двамата специалисти, успели най-сериозно да обогатят моите познания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
При сегашен НЕПРИГОДЕН начин на държавно финансово управление за стопанство с Незлатни пари се подсигурява развитие на инфлационни процеси.Катализатор за инфлация е основната лихва на съответна Централна банка. При нейно завишаване се ускоряват инфлационни процеси.(Пример: България 1996 г.)При нейно понижаване се забява започване на стихийно развитие на инфлация.(Пример: Япония след 1990 г., САЩ и Европа след 2008 г. Сега при САЩ и Европа се прилага японския опит, който доказазва представеното от мен.Специалистите от МВФ, които през 1996 г. препоръчваха на БНБ при инфлация да завишава ОЛП сега са на друго мение, че за да се ограничат инфлационни процеси е полезно да се работи с възможно най-ниска лихва на ОЛП.)При запазване причина за стопанска криза - с прилагане на ниска лихва на съответна Централна банка само се забавя процеса на нейно развитие, но за сметка на завишени бъдещи щети за участници в стопански живот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
slayer
преди 12 години
най-рано след година-година и половина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Според вас кога ще го вдигне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още