IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият бюджет на Испания най-суров от смъртта на Франко насам

Има опасения, че правителството ще може да наложи контрол върху разходите на регионите в страната

09:47 | 04.04.12 г. 1
Новият бюджет на Испания най-суров от смъртта на Франко насам

Бюджетният министър на Испания Кристобал Монторо представи пред парламента в Мадрид най-суровия бюджет на страната от смъртта на диктатора Франсиско Франко насам, съобщи The Financial Times.

Съкращенията на публичните разходи и повишението на данъците е на обща стойност 27,3 млрд. евро.

В речта си пред депутатите Монторо посочи, че Испания, чиито годишни разходи по обслужването на държавния дълг и изплащането на обезщетения при безработица възлизат на 57 млрд. евро, няма да толерира “своенравните автономни области” в стремежа да намали дълговете и бюджетния си дефицит.

Премиерът на страната Мариано Рахой допълни, че бюджетът наистина е “неприятен, но необходим, тъй като алтернативата му е доста по-лоша”, намеквайки за евентуален фалит или спасяване от Европейския съюз (ЕС).

Дясноцентристкото правителство в Мадрид трябва да свие дупката в хазната с малко над 3% само за година – от 8,5% от БВП до 5,3% от БВП, което се постави под съмнение дори от премиера на страната.

Според прогнозите на бюджетния министър в края на годината размерът на дълга ще е 79,8% от БВП, което е доста под средното за еврозоната ниво от 90,4%.

Правителството в Мадрид планира да набере от пазарите 36,8 млрд. евро, или 3,5% от БВП на страната, което означава, че общият публичен дълг ще нарасне с 11 на сто спрямо нивото му от 2011 г.

Икономисти обаче се опасяват, че Мариано Рахой и Кристобал Монторо ще успеят да установят контрол върху харчовете на автономните испански области. Разходите за образованието и здравеопазването са отговорност на регионите, а някои от тях са на прага на рецесията.

Критиците на Монторо го упрекват, че е орязал разходите за научна и развойна дейност с една четвърт, а същевременно почти не е променил разходите за субсидии и заплати в публичния сектор.

Инвеститорите от месеци наблюдават ситуацията в Испания заради опасенията, че ще се наложи и Мадрид да бъде спасяван като Атина, Лисабон и Дъблин. Страната освен това е с най-голяма безработица в Евросъюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Gan4ovets
преди 12 години
Разходи - check!!!Приходи - ...............system error
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още