IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Спасителната програма на ЕС и МВФ за Португалия може да не стигне

Дори настоящите добри резултати да се запазят, има елементи, които не зависят от португалското правителство, смята Петер Вайс

21:31 | 03.04.12 г.
Експерт: Спасителната програма на ЕС и МВФ за Португалия може да не стигне

Португалия може би ще има нужда от допълнителна помощ към спасителния пакет от 78 млрд. евро  въпреки напредъка си в оздравяването на националнте финанси и икономическите реформи, заяви Петер Вайс, член на екипа експерти от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ), който наблюдава реформирането на португалската икономика, цитиран от ДПА.

Плановете за намаляване на структурния дефицит със 7,5 процентни пункта от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2011-2012 г. са "огромни, много амбициозни", каза той.

"Ако тези резултати се запазят, няма причина да вярваме, че тази програма не е достатъчна. Друг въпрос е обаче дали Португалия ще успее да убеди пазарите", отбеляза експертът.

"Проблемът е какво може да направи правителството - има елементи, които не зависят от португалското правителство и могат да доведат до ситуация, която не е предвидена", допълни той, визирайки рисковете от влошаване на перспективите за еврозоната.

Лидерите на държавите-членки от еврозоната вече заявиха, че при подобен случай са готови "да продължат да финансират страните, получили помощни програми", докато те се придържат към условията по тях, припомни Вайс.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още