IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барние отвръща на натиска на хеджфонд лобистите

Мнозина биха се зарадвали финансовият сектор да остане нерегулиран, посочва европейският комисар за единния пазар

13:04 | 03.04.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Барние отвръща на натиска на хеджфонд лобистите

Представителите на европейската администрация са особено възмутени от обвиненията, че не се вслушват в препоръките на Европейската комисия за търговия с ценни книжа (ESMA) и налагат по-строги регулации.

Повечето от съветите на ESMA са били приети, освен в няколко ключови области, където някои предложения са отпаднали или са били модифицирани. Според представителите на ЕС това е било необходимо, за да се изчистят юридически неясноти.

Индустрията твърди, че текстът на Комисията се отклонява от препоръките на ESMA по три основни въпроса, за които са водени особено тежки преговори - правилата за банките попечители, ограниченията за възможността фондовете да теглят заеми и стандартите, регулиращи достъпа на чуждестранните фондови мениджъри до европейските инвеститори.

Според индустрията, Комисията налага на банките много по-стриктни ограничения от поисканите от ESMA. Новите правила вероятно ще накарат някои институции да се откажат от доверителния си бизнес, а други да повишат таксите си. 

Комисията не е приела и предложения от ESMA метод за изчисляване на дълговата тежест. Това ще принуди повече фондови мениджъри да се придържат към по-строгите правила, регулиращи по-силно задлъжнелите фондове. Барние изтъква, че правилата са „в процес на доработване“ и че консултациите имат за цел да гарантират „баланс между гъвкавост и идеята за хармонизация“.

На този коментар индустрията отговори предпазливо. Андрю Бейкър, изпълнителен директор на Alternative Investment Management Association посочва, че „ако Комисията потвърждава, че ще следва съветите на ESMA, то ние напълно ще подкрепим това“.

Високопоставен банкер в Лондон също изразява надежда, че предложенията на ESMA ще бъдат приети. „Ако комисията предложи правила, които не са съобразени с ESMA, това подкопава целия процес. Подобни правила ще опорочат сделката, която си мислехме, че е сключена“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Fiscalist
преди 12 години
Това че ви се *** повече, не означава, че ако си прокарате закон "аз задължително трябва да плюскам докато стана *** като Венизелос", и ще има ядене. Това трябва някой първа да го произведе, не става само с регулации и директиви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Fiscalist
преди 12 години
Ама от *** чиновници!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още