IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заменени са 97% от гръцките облигации

Проблем има със замяната на част от облигациите, емитирани по чуждо законодателство

12:16 | 03.04.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Заменени са 97% от гръцките облигации

Общият процент на участие в споразумението за замяна на гръцкия дълг е надвишил значително очакванията на властите в Атина, съобщи за The Wall Street Journal анонимен представител на гръцкото министерство на финансите.

Въпреки че все още има инвеститори, които отказват да участват доброволно в процеса по замяната, вече са подменени 97% от дълговите книжа при цел от 95%.

„Искаме да постигнем максимално участие в замяната на останалите облигации за 6,4 млрд. евро, които все още не са обхванати от процеса“, коментира анонимният чиновник.

Вчера агенция Bloomberg съобщи, че инвеститори в издадените по чуждо законодателство гръцки облигации са отхвърлили искането на Атина за преструктуриране на дълга. Според агенцията не са подменени дългови книжа за 11,5 млрд. долара.

Въпросът е в използването на т. нар. колективни клаузи за действие. Според тях емитентът, в случая гръцкото правителство, може да принуди всички инвеститори да пристъпят към преструктуриране, ако мнозинството от тях приемат условията на замяната.

При замяната на облигациите, издадени по гръцкото право, колективните клаузи са задействани при събрано мнозинство от 66%. При емитираните по чуждо законодателство облигации обаче се изисква супер мнозинство от 75% за активирането на колективните клаузи.

Миналата седмица финансовите министри на държавите от еврозоната заявиха, че ще подкрепят Гърция, ако Атина откаже да прави плащания по облигации, емитирани според чуждо законодателство. Според европейските власти това не би означавало неизпълнение на дълга, тъй като не действат колективни клаузи за едновременно неизпълнение на старите и новите книжа.

Национализираната холандска банка ABN Amro е един от най-големите гръцки кредитори, които не са се включили в замяната на дълга. Информацията беше потвърдена и от правителствен говорител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Холанците са прави, защото кризата се развива поради конкретна финансова грешка на гръцките държавни власти.Ако Гърция бе подобрила своето управление и същото е ГОДНО за евро тази страна щеше да е със завишени възможности да плаща дълговете си в срок и нейни кредитори няма да понасят болезнени щети за над 100 000 000 000 евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Dreamer
преди 12 години
Холандия си иска парите....Холандия не пуска България в Шенген...Ако можеше и Гърция щеше да изгони....Гледат си интереса....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още