IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси потънаха и днес

Най-губещи бяха акциите на италианските банки

20:20 | 29.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските борси потънаха и днес

Основните индекси на водещите европейски фондови борси се понижиха и днес в края на търговията, предаде Ройтерс.

Миланската фондова борса изгуби цели 3,30 процента заради силното поевтиняване на акциите на банките. В Париж индексът САС 40 спадна с 1,43 на сто заради опасенията на инвеститорите от уязвимостта на еврозоната до 3381,12 пункта, а лондонският FTSE-100 се сви с 1,15 процента до 5742,03 пункта. На фондовата борса във Франкфурт понижението на DAX бе 1,77 на сто.

Участниците оправдаха продажбите с тенденцията на американските борси и критичните коментари на Standard & Poor's (S&P) за Гърция. Американската рейтингова агенция смята за вероятно Гърция отново да прибегне до преструктуриране на дълга. Освен това първоначалните молби за помощи за безработни са намалели през миналата седмица с 5 000 до сезонно изгладените 359 000, което е най-ниското ниво от април 2008 г. при използването на нова методика за изчисление, съобщиха от американското министерство на труда.

Ръстът на американската икономика през последното тримесечие на 2011 г. бе потвърден на 3%, стана ясно от съобщение на министерството на търговията на САЩ.

Освен това сравнително неуспешен търг за облигации в Италия и нови опасения за развитието на глобалната икономика бяха в тежест на курсовете. Италия не успя да изпълни целта си да получи 8,25 млрд. евро. При десетгодишните облигации лихвата ще остане висока.

Най-слаби стойности на Eurostoxx бяха пострадалите заради неуспешния търг италиански банки. Unicredit отчита спад от 5,81%, а Intesa Sanpaolo – спад от 5,33%.

Финансовите стойности обаче бяха под натиск в цяла Европа. Generali отчита спад от 4,59%, а ING – с 4,09%. Дневен победител във водещия индекс бе Repsol-YPF с ръст от 2,57%. Акциите на испанския нефтен концерн, както и тези на козметичната компания L'Oreal (ръст от 0,95%) бяха единствените компоненти на Eurostoxx с ръст.

Във фокуса на инвеститорите бяха и книжата на Hennes & Mauritz (H&M). В Стокхолм те се свиха с почти 5%, след като ръстът на печалбата през първото тримесечие остана зад очакванията на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още